Zraven naj bi bila tudi Vladimir Putin in Diego Maradona

Svetovno prvenstvo: Danes ob 16. uri žreb skupin. Španija verjetno z Argentino ali Brazilijo.

Objavljeno
30. november 2017 21.33
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Do poletja in pričetka svetovnega prvenstva je nekaj mesecev, a prvi velik dogodek bo v Moskvi že danes na žrebu skupin. Razporeditev bobnov je takšna, da bodo v skupinskem delu nekateri obračuni najslovitejših reprezentanc, v nestrpnem pričakovanju pa so tudi vsi navijači, da si čim prej rezervirajo letalske karte za mesta, v katerih bo zaigrala njihova priljubljena reprezentanca.

Čeprav na svetovnem prvenstvu ponovno ne bo slovenske reprezentance, se bo prihodnje poletje v času mundiala marsikaj ustavilo tudi na sončni strani Alp. Nemčija, Anglija, Brazilija in Argentina imajo ogromno podpornikov tudi pri nas, prav tako Španci, Portugalci in Francozi, zato nogometni privrženci zlepa ne spustijo tekem svetovnega prvenstva. Nekateri so celo tako zagreti, da si ogledajo prav vse obračune, kakšni pa bodo celo odpotovali v Rusiji, da nogometno vročico občutijo povsem od blizu.

Žreb se bo pričel danes ob 16. uri po slovenskem času. Voditeljev bo več, med njimi so nekateri dobro poznani obrazi, denimo Laurent Blanc, Gordon Banks, Diego Maradona, Carles Puyol, Cafu, Fabio Cannavaro, Diego Forlan ... Govoril bo tudi predsednik Mednarodne nogometne zveze Gianni Infantino, besedo pa bo dobil tudi Vladimir Putin, čeprav vse do zadnjega ni bilo gotovo, ali bo ruski predsednik prišel na žreb ali ne. Negotova je sicer prisotnost Maradone, saj ga včeraj ni bilo na generalki, ampak je z bolečo ramo počival v hotelu.

Znanih je tudi nekaj posebnosti žreba. Med nosilci skupin je jasno, da bo Rusija zaigrala v skupini A, preostale izbrane vrste (Nemčija, Brazilija, Argentina, Portugalska, Francija, Belgija, Poljska) bodo z žrebom razdelili med ostalih sedem skupin. Nobena skupina ne bo imela več kot ene reprezentance iz posameznega kontinenta z izjemo Evrope, saj je na svetovnem prvenstvu štirinajst evropskih držav. Zardi tega pravila Peru, Kolumbija in Urugvaj ne bodo skupaj z Brazilijo in Argentino, kar pomeni, da je veliko možnosti, da bo z eno od obeh južnoameriških velesil zaigrala Španija, ki je tokrat v drugem bobnu.

Organizatorji zagotavljajo, da ni nobenega skritega interesa, da bi komu omogočili lažjo skupino, ali komu drugemu težjo, zato bodo vse kroglice ogrete na isto temperaturo. Ob tem je takoj nastala šala, da je v Rusiji trenutno takšen mraz, da vročih kroglic tako ali tako ne more biti.

»Že dolgo časa imam občutek, da bomo pristali v zelo težki skupini, a morda bo tako še boljše, saj bomo zato popolnoma osredotočeni od prve tekme naprej,« je prepričan španski selektor Julen Lopetegui, potem ko so imeli Španci že v kvalifikacijah dve težki tekmi z Italijo.

Na stavnicah je v ospredju Nemčija, toda pod drobnogledom bosta predvsem Argentina in Brazilija. Gavči bodo v Rusijo prišli z Lionelom Messijem, ki bo imel verjetno zadnjo priložnost za veliko reprezentančno lovoriko. Resda Argentinci že dolgo časa iščejo šampionsko formo, toda do svetovnega prvenstva je še daleč, predvsem pa se tam vse odvija zelo hitro, zato so možna številna presenečenja in preobrati.

Po dolgem času imamo pravo moštvo tudi Brazilija, potem ko je na domačem mundialu neslavno obstala v polfinalu po zgodovinskem porazu proti Nemčiji z 1:7. Pred današnjim žrebom je spregovoril glavni zvezdnik Neymar in tekmecem poslal jasno sporočilo – Nikogar se ne bojimo! »Pripravljeni smo na obračun z vsemi reprezentancami. Povsem vseeno nam je, katere nasprotnike nam bo določil žreb. To je svetovno prvenstvo in v Rusijo bodo prišle najboljše reprezentance. Nikogar ne bomo niti podcenjevali, saj se lahko hitro opečemo. Že dolgo časa trdo delamo, da bomo prišli na mundial v najboljši postavi, dobro uigrani in pripravljeni na vse izzive,« je povedal Neymar.

Pri Fifi še vedno niso povsem prepričani, ali bodo na svetovnem prvenstvu uporabili pomoč video posnetkov za boljše in lažje sodniške odločitve. »Dokončno se bomo odločili marca,« je povedal predsednika Fife Gianni Infantino. »Kljub temu so dosedanje izkušnje zelo pozitivne. Kjer uporabljajo pomoč video posnetkom, imajo boljše sojenje z manj sodniških napak, ki so sicer povsem razumljive, saj sodnik ne more videti vsega.«

Veliko strahu obstaja pred morebitnimi navijaškimi incidenti. Ravno ruski navijači so lani divjali v Franciji na evropskem prvenstvu, prav tako je precej skrbi, ker je ruska družba precej nestrpna do temnopoltih in istospolno usmerjenih. »Na vse smo pripravljeni. Če ne bo druge rešitve in bo rasističnih žaljivk preveč, bomo tekmo kar prekinili,« je napovedal Infantino.