Žreb evropske lige: Mariborčani z ugodnejšimi tekmeci kot lani

V Monte Carlu so izžrebali skupine nove sezone evropske lige. Tekmeci Maribora so Rubin Kazan, Wigan in Zulte Waregem.

Objavljeno
30. avgust 2013 15.08
FBL-EUR-C3-DRAW
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Monte Carlo - Po včerajšnjem žrebu skupin za novo sezono lige prvakov je danes Evropska nogometna zveza (UEFA) določila skupine še v evropski ligi. V tem tekmovanju bo nastopal tudi slovenski prvak Maribor. Žreb mu je namenil skupino D, v kateri so še ruski Rubin Kazan, angleški drugoligaš Wigan in belgijski Zulte Waregem.

Štajerci so tako dobili precej manj kakovostne tekmece kot lani, ko so igrali v skupini s Tottenhamom, Laziem in Panathinaikosom. A vendarle tudi tekmecev te sezone ne gre podcenjevati. Rubin Kazan je že nastopal v ligi prvakov,  v sezoni 2010/11 je imel v skupini tudi Barcelono in z njo na domači tekmi iztržil neodločen izid (1:1). Wigan je presenetljivi zmagovalec pokala FA v minuli sezoni, ko je v finalu premagal Manchester City. Precej bolj nepoznana ekipa je Zulte Waregem, ki je v zadnjem kolu kvalifikacij premagala Apoel, tekmeca Mariborčanov v 3. kolu kvalifikacij lige prvakov. V sezoni 2012/13 je z 2. mestom dosegla najboljšo uvrstitev v prvi belgijski ligi.

Cilj Mariborčanov je osvojiti vsaj štiri točke

Trener Maribora Ante Čačić je kot glavni cilj izpostavil osvojitev štirih točk, kolikor jih je štajersko moštvo vknjižilo v pretekli sezoni evropske lige.

»Moštva so že v tekmovalnem ritmu, kar pomeni, da smo v istem stanju. Razlika med ligo prvakov in evropsko ligo je ta, da se klubi iz močnejših lig skozi domača prvenstva borijo za ligo prvaka, zato se v tej ligi lahko zgodijo presenečenja. Vendar ta moštva, ki so v skupini, ne bodo šla brez stoodstotne motivacije. Skozi vseh šest tekem bomo storili vse, da bodo ljudje zadovoljni zapustili stadion. Lanske štiri točke v skupini so bile velik uspeh, skušali ga bomo ponoviti,« je po žrebu povedal Čačić.

Matavž proti Bezjaku

V skupini B se bosta srečala dva slovenska reprezentanta: Tim Matavž (PSV) in Roman Bezjak (Ludogorec), oba pa bosta v skupini B gostovala tudi pri Dinamu v Zagrebu ter pri Černomoru iz Odese. Kevin Kampl bo s Salzburgom nastopil v skupini C, v kateri so še Standard Liege, Elfsborg in Esbjerg. Josip Iličić in njegova Fiorentina sta dobila skupino E, v kateri so še Dnipro, Pacos Ferreira in Panduri.

Slovenske barve bodo v tem tekmovanju zastopali tudi nekdanji selektor Slovenije Matjaž Kek, zdaj trener Rijeke, njegov pomočnik Matjaž Florjančič in Matija Škarabot. Rijeka bo v skupini I igrala z Lyonom, Betisom in Vitorio Giumaraesom.

Švicarski St. Gallen, kjer igra slovenski napadalec Džengis Čavušević, je dobil skupino A, Šerif Tiraspol z Miralom Samardžićem bo igral v skupini K.

Apoel in Tromsø sta naknadno dobila mesto v evropski ligi, ker je UEFA zaradi prirejanja izidov iz evropskih tekmovanj izločilo turška kluba Fenerbahče in Bešiktaš. Ciprčane je osrečil žreb med moštvi, ki so izgubila dvoboje zadnjega kroga kvalifikacij za evropsko ligo. Norveški Tromsø je v kvalifikacijah za evropsko ligo izločil Celje, v odločilnih dvobojih pa se meril z Bešiktašem. Turki so sicer na povratni tekmi Norvežane premagali z 2:0 (0:0), na prvi tekmi pa izgubili z 1:2.

Žreb evropske lige:

Skupina A:

Valencia

Swansea

Krasnodar Kuban

St. Gallen

 

Skupina B:

PSV

Dinamo Zagreb

Černomorec Odesa

Ludogorec

 

Skupina C:

Standard Liege

Salzburg

Elfsborg

Esbjerg

 

Skupina D:

Rubin Kazan

Wigan

Maribor

Zulte Waregem

 

Skupina E:

Fiorentina

Dnipro

Pacos de Ferreira

Pandurii

 

Skupina F:

Bordeaux

Apoel

Eintracht Frankfurt

Maccabi Tel Aviv

 

Skupina G:

Dinamo Kijev

Genk

Rapid Dunaj

Thun

 

Skupina H:

Sevilla

Freiburg

Estoril Praia

Liberec

 

Skupina I:

Lyon

Betis

Vitoria Guimaraes

Rijeka

 

Skupina J:

Lazio

Trabzonspor

Legia Varšava

Apollon

 

Skupina K:

Tottenham

Anži

Šerif

Tromsø

 

Skupina L:

AZ Alkmaar

Paok

Haifa

Šahter Karagandi

 

Bobni pred žrebom:

Prvi: Valencia, Lyon, Tottenham, Dinamo Kijev, PSV, Bordeaux, Fiorentina, Rubin Kazan, Sevilla, Standard Liege, Lazio,

Drugi: Apoel Nikozija, PAOK Solun, Genk, Red Bull Salzburg, Dinamo Zagreb, Trabzonspor, Dnipro Dnipropetrovsk, Anži Mahačkala, Betis Sevilla, Wigan, Swansea City, Freiburg

Tretji: Eintracht Frankfurt, Vitoria Guimaraes, Legia Varšava, Maccabi Haifa, Rapid Dunaj, Pacos de Ferreira, Estoril Praia, Šerif Tiraspol, Černomorec Odesa, Maribor, Krasnodar Kuban, Elfsborg

Četrti: Maccabi Tel Aviv, Slovan Liberec, Thun, Waregem, Apollon Limassol, Tromso, St. Gallen, Esbjerg, Rijeka, Pandurii Targu Jiu, Ludogorec Razgrad, Šahter Karagandi