Žreb lige prvakov: Jan Oblak bo moral zaustaviti Messija & Co., Klopp v Dortmund

Na sedežu Evropske nogometne zveze v Nyonu so izžrebali četrtfinalne pare za ligo prvakov v evropsko ligo.

Objavljeno
18. marec 2016 09.46
Posodobljeno
18. marec 2016 11.00
Š. Ro.
Š. Ro.

Nyon - V boju za najprestižnejšo klubsko nogometno lovoriko je ostalo le še osem moštev, ki so danes dobila vsak svojega nasprotnika v četrtfinalu. Na sedežu Evropske nogometne zveze (UEFA) v Nyonu so izžrebali pare, ki se bodo pomerili za polfinalne vstopnice nogometne lige prvakov.

Edinega slovenskega predstavnika v zaključnem delu evropskih tekmovanj vratarja Jana Oblaka je doletel najtežji žreb: Atletico Madrid se bo pomeril z branilko naslova Barcelono, ki se s trojico Messi-Neymar-Suarez zdi zares neustavljiva. Ekipa trenerja Diega Simeoneja proti Kataloncem v zadnjem času ni bila najbolj uspešna. Barca je zmagala na zadnjih šestih obračunih, Leo Messi je zadel na petih od njih.

Vendar pa so tudi v Barceloni po žrebu le zmajevali z glavo. »Mislim, da nismo mogli dobiti težjega tekmeca. Atletico je ekipa, ki se brani bolje kot katerakoli druga. Lahko bi dobili 'boljšega' nasprotnika, dobili pa smo težjega. Pri Atleticu je vse težje, trše. Vsi se zavedamo njegovih obrambnih odlik,« je dejal eden članov uprave Barcelone Javier Bordas.

Bolj zadovoljni so z žrebom v taboru madridskega Reala, ki se bodo pomeril z Wolfsburgom, ki prvič nastopa v izločilnem delu lige prvakov. To bo prvi medsebojni obračun. »Wolfsburg je prvič v tej fazi tekmovanja, zato bo še dodatno motiviran. Zelo dobro se bomo morali pripraviti. Potrebujemo kakovost naših nogometašev za dober izid v Nemčiji. Wolfsburg je nevarna ekipa, tako da tu ni favorita,« je dejal eden od Realovih direktorjev in nekdaj odličen nogometaš Emilio Butragueno.

Podobno so zatrdili tudi v münchenskem Bayernu, ki je moral v osmini finala premagati odlični Juventus, za vstop v polfinale pa ga čaka, vsaj na papirju bolj ugodna, Benfica. »Izkušnje od lani nam kažejo, da na tej točki ni več lahkega tekmeca. Seveda bi lahko dobili klub uglednejšega imena, a moramo se osredotočiti na to nalogo. Ničesar ne smeš vzeti zlahka. Preživeli smo trd boj z Juventusom in tako moramo nadaljevati. Spoštovati moramo Benfico, imamo pa več kot dovolj časa, da jo analiziramo,« je menil vezist Bayerna Xabi Alonso.

Debitant v četrtfinalu lige prvakov Manchester City se bo pomeril s Paris St. Germainom. Moštvi bogatih lastnikov sta se doslej srečali le enkrat, v sezoni 2008/09 sta se v pokalu UEFA razšli brez zadetkov.

Obračuni četrtfinala lige prvakov bodo na sporedu 5. in 6. ter 12. in 13. aprila. Žreb polfinalnih parov bo sledil 15. aprila. Polfinala bosta 26. in 27. aprila ter 3. in 4. maja, veliki finale pa bo letos na milanskem San Siru 28. maja.

Sledil je še žreb evropske lige, ki je s povratnimi tekmami osmine finala četrtfinalista dala sinoči. Žreb se je poigral z usodo favoritov in poskrbel za »finale pred finalom«, v katerem se bosta pomerila nempki in angleški velikan, Borussia Dortmund in Liverpool. Nemški strokovnjak Jürgen Klopp se bo torej soočil s svojim nekdanjim moštvom in prvič gostoval pred množico v Porurju.

V španskem derbiju se bodo udarili Baski in Andaluzijci, Athletic Bilbao in Sevilla, ki tudi je v tem tekmovanju naslov osvojila v zadnjih dveh letih. Portugalska Braga se bo pomerila z ukrajinskim Šahtarjem, Villarreal pa se bo soočil s praško Sparto, ki je sinoči presenetljivo izločila Lazio.

Prve tekme bodo 7., povratne pa 14. aprila. Polfinalna obračuna bosta 28. aprila in 5. maja, finale pa 18. maja v Baslu.


Žreb četrtfinala lige prvakov:

Barcelona - Atletico Madrid

Bayern München - Benfica

Paris Saint-Germain - Manchester City

Wolfsburg - Real Madrid

 

Žreb četrtfinala evropske lige:

Braga - Šahtar

Villarreal - Sparta Praga

Athletic Bilbao - Sevilla

Borussia Dortmund - Liverpool