Liga prvakov: Mariborčani proti Chelseaju, Schalkeju in Sportingu

Nogometaši Maribora se bodo v skupinskem delu lige prvakov pomerili s Chelseajem, Schalkejem in Sportingom.

Objavljeno
28. avgust 2014 17.45
FBL-EUR-C1-TROPHY
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Monte Carlo − Predstavniki Evropske nogometne zveze so v Monte Carlu opravili žreb lige prvakov, ki je Mariboru za nasprotnike namenil Chelsea, Schalke in Sporting.

Mariborčani bodo prvo tekmo igrali 16. septembra v Ljudskem vrtu proti Sportingu, skupinski del pa bodo končali 10. decembra z domačo tekmo proti Schalkeju.

»Skupina je atraktivna, raznolika, prepričan sem, da bo tudi zanimiva. Srečali se bomo s tremi različnimi slogi nogometa, na kar se bomo morali temeljito pripraviti. Ni potrebno posebej razlagati, da se bomo pomerili s klubi iz najmočnejših lig na svetu. Skušali bomo iztržiti kar največ. Težko povem kaj konkretnejšega, saj analiza tekmecev še ni opravljena. Veseli me, da bomo lahko temeljito spoznali ves ustroj famozne Lige prvakov. Kako se bomo odrezali po tekmovalni poti, pa bo pokazal čas,« je žreb komentiral trener Maribora Ante Šimundža.

O nasprotnikih Maribora je spregovoril tudi športni direktor Zlatko Zahovič: »Klubi prihajajo iz najpomembnejših evropskih držav. Veseli me, da imamo v skupini predstavnika Portugalske, ki je moj drugi dom. Za Sporting res nisem nikdar zaigral, sem ga pa redno premagoval. Prepričan sem, da na podcenjevanje tekmecev ne moremo računati. Videli ste kako je Mourinho norel že na prijateljski tekmi v Ljubljani. Na obračunu s tekmovalnim nabojem lahko pričakujemo od njega še precej večjo vnemo.«

Chelsea favorit skupine

V skupini G je favorit londonski Chelsea, ki si je v sezoni 2011/12 priboril edini naslov evropskega prvaka, letos pa je že gostoval v Sloveniji, in sicer se je julija na prijateljski tekmi pomeril z Olimpijo. Chelsea na Uefini lestvici zaseda 4. mesto.

Nemški predstavnik Schalke si je nastop v ligi prvakov priboril s tretjim mestom v državnem prvenstvu, to sezono pa je začel s porazom v Hannovru. Schalke je na jakostni lestvici Uefe na 9. mestu.

Vsaj na papirju bo najlažji mariborski nasprotnik portugalski Sporting, ki je v pretekli sezoni državnega prvenstva zaostal le za Benfico, na lestvici Uefe pa je na 33. mestu.

Mariborčani, ki so se drugič uvrstili v ligo prvakov, na lestvici Evropske nogometne zveze zasedajo 89. mesto.

Oblak bo gostoval v Torinu, Bezjak pri evropskem prvaku

V tej sezoni lige prvakov bo imela Slovenija tudi dva nogometaša, ki si kruh služita v tujini. Reprezentančni vratar Jan Oblak bo z Atleticom igral v skupini A, v kateri so še Juventus, Olympiakos in Malmö, medtem ko bo napadalec Roman Bezjak z Ludogorcem igral v skupini B, kjer so še Real, Basel in Liverpool.

Ronaldo najboljši v Evropi

Po žrebu lige prvakov so razglasili tudi najboljšega evropskega nogometaša leta. Laskavi naziv si je prislužil Portugalec Cristiano Ronaldo, ki je v pretekli sezoni z Realom osvojil deseti naslov evropskega prvaka. Preostala kandidata sta bila Nemec Manuel Neuer in Nizozemec Arjen Robben (oba Bayern).

V ženski konkurenci je bilo vse v znamenju Nemk, saj so prva tri mesta zasedle Nadine Kessler, Martina Müller in Nilla Fischer, vse tri članice Wolfsburga.

 

Žreb lige prvakov

Skupina A: Atletico, Juventus, Olympiakos, Malmö

Skupina B: Real Madrid, Basel, Liverpool, Ludogorec

Skupina C: Benfica, Zenit, Bayer, Monaco

Skupina D: Arsenal, Borussia Dortmund, Galatasaray, Anderlecht

Skupina E: Bayern, Manchester City, CSKA Moskva, Roma

Skupina F: Barcelona, Paris Saint-Germain, Ajax, Apoel

Skupina G: Chelsea, Schalke, Sporting, Maribor

Skupina H: Porto, Šahtar, Athletic, Bate Borisov

 

Razpored tekem Maribora v ligi prvakov

17. september: Maribor - Sporting

30. september: Schalke - Maribor

21. oktober: Chelsea - Maribor

5. november: Maribor - Chelsea

25. november: Sporting - Maribor

10. december: Maribor - Schalke