V polfinalu lige prvakov City z Realom, Jan Oblak pa z Bayernom

V polfinalu evropske lige se bodo pomerili Šahtar - Sevilla in Villarreal - Liverpool.

Objavljeno
15. april 2016 13.30
SOCCER-CHAMPIONS/DRAW
Š. Ro.
Š. Ro.

Nyon - Klubska nogometna sezona se bliža vrhuncu. Znani so vsi polfinalisti dveh najmočnejših evropskih tekmovanj, lige prvakov in evropske lige, na sedežu Evropske nogometne zveze (UEFA) pa so danes izžrebali pare, ki se bodo merili za vstop v veliki finale.

Med najboljšo četverico najelitnejšega tekmovanja sta se tako kot pred dvema letoma prebila dva kluba iz Madrida, Real in Atletico, prvič je tako visoko napredoval angleški Manchester City, petič zapored pa münchenski Bayern. City bo na prvi tekmi krstnega polfinala na domačem igrišču gostil desetkratne evropske prvake, varovanci Diega Simeoneja pa se bodo pomerili z Bavarci.

Prvič po Zlatku Zahoviću in letu 2001 bo v polfinalu lige prvakov nastopil tudi Slovenec: vratar Atletica Jan Oblak. Žreb je njegovemu moštvu namenil Bayern iz Münchna, Atletico bo prvo tekmo igral doma. To bo sicer tudi ponovitev finala iz leta 1974, ko je nemški klub tudi osvojil prvega od petih naslovov.

Trener Nemcev Pep Guardiola se je tako izognil srečnju s svojim bodočim delodajalcem - Cityjem, a se zavedal, kako težko nalogo bo imel Bayern pri prebijanju skozi trdno Atleticovo obrambo: »Španska moštva so vedno zelo močna v ligi prvakov, zelo dobro vem, kako zahteven tekmec je bil Atletico v zadnjih letih španskega prvenstva. Vodi jih sijajna miselnost, ki jim jo vceplja Simeone, ki je eden najboljših trenerjev na svetu, njegova ekipa pa ena najboljših v Evropi.«

Guardiola bo v prihodnji sezoni zamenjal Manuela Pellegrinija, ki se bo srečal s klubom, katerega trener je bil v sezoni 2009/10. Real v zadnjih osmih sečanjih z angleškimi klubi ni izgubil, polfinale pa dosegel že šestič zapored. Tekmeca sta se sicer doslej pomerila le v sezoni 2012/13 v skupinskem delu (1:1 in 3:2 za Real). »To bo odličen obračun z ekipo, ki je to tekmovanje osvojila največkrat. Daleč smo prišli in želimo še naprej sanjati,« je dejal športni direktor Cityja Txiki Begiristain. »Seveda bo Real favorit, to bo že njihov 26. polfinale in naš prvi. A mi ostajamo optimisti in vemo, česa smo sposobni.«

Prvi polfinalni tekmi bosta 26. in 27. aprila, povratni tekmi pa 3. in 4. maja. Finale v Milanu bo 28. maja.

Sledil je še žreb polfinalnih parov evropske lige: Šahtar Donjeck se bo pomeril s Sevillo, drugi španski klub Villarreal pa z Liverpoolom, ki je sinoči po pravi drami napredoval prek Borussie Dortmunda.

Prvi tekmi bosta 28. aprila, povratni pa 5. maja. Finale bo 18. maja v Baslu.

 

Liga prvakov, polfinale:

Manchester City - Real Madrid

Atletico Madrid - Bayern München

 

Evropska liga, polfinale:

Šahtar Donjeck - Sevilla

Villarreal - Liverpool