Biografija Tine Maze s podpisom Delovega novinarja

Biografijo »Jaz. Tina.« je v knjižno obliko na podlagi smučarkinih dnevniških rokopisov postavil Vito Divac.

Objavljeno
07. januar 2017 21.53
knjiga
J. P.
J. P.

Maribor - Da športna pravljica smučarske šampionke Tine Maze ne bo zbledela, bo poskrbela tudi njena biografija z naslovom »Jaz. Tina.«, ki bo luč sveta ugledala februarja in jo je v knjižno obliko na podlagi njenih dnevniških rokopisov, ki so redkost v elektronski dobi, postavil novinar športne redakcije Dela Vito Divac, ki je nedavno prejel tudi Delovo nagrado za življenjsko delo.

»To je zelo osebna stvar, dnevnik sem pisala med kariero in potem vse zaupala Vitu, ki je vse skupaj strnil v berljivo branje. Pisala sem na roko. List papirja te vedno posluša, včasih sem pogrešala ljudi, ki bi me poslušali. To je bila neke vrste terapija, saj sem svoje misli, razmišljanja in čustva zlila na papir, ki me je vedno poslušal. To bo mogoče prebrati v knjigi,« je med predstavitvijo biografije v začasni hiši Team to aMaze ob pohorski vzpenjači zaupala Mazejeva.

»Ostalo je še ogromno gradiva, za vsaj tri knjige, a tudi nastajanje te je bilo zanimivo. Včasih me je kaj zanimalo in sem Tini poslal e-sporočilo. Odgovorila mi je na svoj način. Napisala mi je globok odgovor s svinčnikom na papir, to fotografirala in mi poslala. Potem pa sem to prepisoval,« je eno od številnih zanimivosti izpostavil Divac, ki je Črnjanko spremljal od začetka športne poti, biografijo pa pisal dobro leto in pol.

Biografski roman bo izšel pri založbi DZS, ki je lani že izdala tudi resničnostno pravljico o najboljši slovenski športnici, poimenovano Tina in medvedja moč, ki je nastala izpod peresa Primoža Suhodolčana, ljubke ilustracije pa je prispeval Gorazd Vahen. Ta je že prevedena v angleščino in nemščino, po besedah predstavnice založbe Andreje Kavčič pa tudi v luči ponatisne prve izdaje žanje veliko zanimanje med (malimi in večjimi) otroki.