Domžale v Evropi še naprej stoodstotne

Boj za evropsko ligo: Naslednji izziv Domžal predstavlja Freiburg, Gorica brez možnosti.

Objavljeno
21. julij 2017 01.05
NK Domžale - Valur Reykjavik Uefa. V Domžalah 20.7.2017[nogomet.Domžale.Uefa]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Domžale, Nova Gorica – Po sredinem večeru se je po pričakovanjih končal tudi sinočnji preizkus kakovosti slovenskih klubov v Evropi. Domžalčani so vnovič potrdili visoko kotacijo svojih delnic, Goričani pa 130 km stran niso preskočili visoke grške ovire.

Domžalčani si za doslej prikazano v Evropi zaslužijo le pohvale. V štirih tekmah z Estonci in Islandci so nanizali štiri zmage, dobrodošlo okrepili Uefin količnik slovenskih klubov in si zasluženo priigrali nastop v predzadnjem kolu kvalifikacij za evropsko ligo. Naslednji gost ob Kamniški Bistrici bo nemški Freiburg, navijači pa si lahko le želijo tako zanimivih večerov, kakršen bo spopad s članom bundeslige.

Tudi sinoči smo spremljali značilen nogometni večer Domžal, še enkrat več so slovenski pokalni prvaki izničili zaostanek za tekmecem. Valur je prešel v vodstvo z bele točke, potem ko je Matija Širok po nepotrebnem podrl Adolphssona. Makedonski sodnik je bil kar radodaren, merila pa je na srečo ohranil tudi pozneje, ko je Ingvarsson podrl Bizjaka, izid pa je z bele točke izenačil Ivan Firer. Marsikdo se je zbal za evropsko usodo Domžal, potem ko so gostje tik pred odmorom unovčili še eno napako Matije Široka in zabil gol za vodstvo z 2:1.

Toda izbranci trenerja Simona Rožmana so vnovič razkrili nepopustljivost, ki jih je krasila na prejšnjih tekmah v Evropi. S tradicionalnimi orožji – prostim strelom Jureta Balkovca in igrivostjo Senijada Ibričića – so zaostanek za Valurjem spremenili v vodstvo in nato četrto zaporedno zmago v boju za evropsko ligo: po vrsti so zmagali z 2:0 in s 3:2 (Flora Talin) ter z 2:1 in s 3:2 (Valur Reykjavik).

Zdaj Domžalčani vstopajo v »nov svet«, Freiburg je v primerjavi z Valurjem močan in »top« klub, po drugi strani pa drži, da Nemci začnejo sezono šele konec avgusta ... V sredini prijateljski tekmi so, denimo, z 2:0 premagali Konyaspor.

Kapić dvakrat matiral Kotnika

Goričani so bili ob velik del možnosti za napredovanje že prejšnji teden v Atenah, sinoči se je le potrdila vrzel med slovenskim podprvakom in četrtim klubom grškega DP. Še najbolj vesel je bil zastopnik prvega goriškega aduta Rifeta Kapića, saj je slednji zabil dva gola, četudi z bele točke. Obakrat je premagal vratarja Matica Kotnika, ki se je iz Celja preselil v Atene šele pred tremi tedni.