Kdo je srbski huligan Ikac Ultras ali Ivan Grozni?

Kdo je Ivan Bogdanov, vodja izgredov srbskih navijačev na nogometni tekmi med Italijo in Srbijo v Genovi, ki so mu italijanski mediji nadeli vzdevek Ivan Grozni? Tridesetletni Beograjčan je član ekstremne navijaške skupine Ultra boys, ki je zvesta beograjskemu nogometnemu velikanu Crveni zvezdi.

Objavljeno
14. oktober 2010 14.39
R. T.
R. T.
Genova, Beograd - Italijanski policisti so silaka Ivana Bogdanova našli v prtljažniku avtobusa z navijači po izgredih na prekinjeni in odpovedani tekmi na stadionu Luigi Ferraris v Genovi. Prepoznali so ga po tetovažah na rokah, saj je imel na tribuni na glavi zaščitno kapo. V prtljažniku so našli še torbo s približno sto baklami.

Bogdanova, enega najvplivnejših navijačev Crvene zvezde, so menda odpeljali v ženski del zapora Marasi, saj je moški del poln. Po poročanju italijanske agencije Datasport je Bogdanov med drugim policistom dejal: »Nič nimam proti Italiji, temveč proti naši ekipi. Ljubim svojo državo.« Medtem so v Srbijo prispeli avtobusi z drugimi navijači, srbska policija je aretirala 19 huliganov, 17 jih je zaprtih v Italiji.

Bogdanov je član ekstremne navijaške skupine Ultras boys, ki jo hoče srbsko tožilstvo skupaj z drugimi ekstremnimi skupinami prepovedati. Ultras boyse vodi Marko Vučković - Mare, ki je sodeloval tudi v prebijanju policijske blokade pred zvezno skupščino in uničenju stavbe Radiotelevizije Srbije 5. oktobra 2000, ko je padel režim Slobodana Miloševića.

Po pisanju beograjske Politike je Bogdanov, ki je znan tudi po vzdevku Ikac Ultras, stari znanec srbske policije. Obtožen je bil sodelovanja v pretepih, povzročitve težkih telesnih poškodb, napada na uradne osebe, nasilnega vedenja ter nepooblaščene proizvodnje in trgovine z opojnimi drogami.

Kot poroča beograjski Blic, naj bi bil Bogdanov, po poklicu drvarski tehnik, osumljen tudi napada na ambasado ZDA kot pripadnik skupine »Pokret 1389«, ki prav tako navija za Crveno zvezdo. Sicer je nezaposlen in občasno dela kot varnostnik, kakor so zapisali v prijavah zaradi kršenja javnega reda in miru.

Po pisanju srbskega portala Alo je Bogdanov pretepal navijače Maribora leta 2006, ko so vijolični v Beogradu igrali z Zeto. Njegova skupina je s kamenjem in železnimi palicami uničila slovenski avtobus. Isti vir razkriva, da Bogdanov živi v bližini srbskega notranjega ministra Ivice Dačića na ulici Bulevar Aleksandra Đorđevića.

Ivan Bogdanov prihaja iz povprečne srbske družine. Oče Pozek je umrl pred pol leta, z mamo Faniko pa je v preteklosti vodil kiosk s hitro hrano.