Legendarni Stenmark bo dopolnil 60 let

Nekdanji izjemni švedski smučar Ingemar Stenmark, ki je v svetovnem pokalu zmagal na 86 tekmah, bo v petek dopolnil 60 let.

Objavljeno
14. marec 2016 12.04
M. Ž., STA
M. Ž., STA
Ljubljana - Legendarni švedski alpski smučar Ingemar Stenmark bo v petek dopolnil 60 let. S 86 zmagami v svetovnem pokalu je v tem pogledu še vedno vodilni smučar sveta, nepozabljen pa je Elanov smučar tudi v Sloveniji iz neštetih dvobojev z Bojanom Križajem, Borisom Strelom, Jožetom Kuraltom, Rokom Petrovičem in drugimi slovenskimi asi tistega časa.

Stenmark je zadnjo tekmo svetovnega pokala dobil pred 27 leti, ko je 19. februarja 1989 zmagal na veleslalomu v Aspnu, v vseh letih po tem pa vse bolj postal legenda alpskega smučanja. V športnem življenju je bil vedno nekoliko zadržan, tak pa ostal tudi kasneje.

Tudi praznovanje 60. rojstnega dne ne bo velikansko slavje za širšo družbo: »Pravzaprav sem tudi sam praznoval že na začetku leta, ko je žena dopolnila 50 let. Rojstnih dni nikoli nisem res praznoval v velikem slogu in tako bo tudi letos,« je v pogovoru za agencijo dpa dejal Stenmark.

Stenmark: Paralelne tekme ne sodijo v svetovni pokal

S športom je Stenmark zaslužil za življenje in kot pravi, mu zdaj ni treba delati, zato večino časa nameni osemletni hčerki. »In tudi z njo imam res veliko dela,« ocenjuje Šved, ki se v javnosti pojavlja le malokrat, tudi na smučarske tekme pride izjemoma.

Nazadnje si je ogledal tekmo paralelnega slaloma v v Stockholmu, o kateri je povedal: »To je res super tekma. Sam sem sicer prepričan, da to ne bi smel biti sestavni del svetovnega pokala, a kot šov je zadeva izredna. Vedeti pa je treba, da to vendarle ni prava tekma, da odloča dober start in da imajo težji tekmovalci prednost,« še pravi legenda smučanja in dodaja, da tekme preko malih ekranov še vedno spremlja z velikim zanimanjem.

Na tekmi v Stockholmu pa se je srečal tudi z najuspešnejšo žensko smučarko vseh časov, Američanko Lindsey Vonn, za katero ocenjuje, da je morda ona ena od tistih, ki lahko preseže njegov zbir 86 zmag.

A najboljša smučarja vseh časov nista govorila le o smučanju. »Zanimalo me je, če ima morda švedske prednike, saj je iz Minnesote, kamor se je izselilo neverjetno veliko Švedov. Pravi, da ima prednike z Norveške in seveda je bilo tudi nekaj šal na ta račun,« še pravi Šved in dodaja, da je Vonnova izredno prijetna sogovornica.

Stenmark mladim privošči, da mu odvzamejo rekord, eden takih, ki bi to lahko storil, je po njegovem mnenju tudi Avstrijec Marcel Hirscher. Zase meni, da mu ti rekordi po 25 letih niso pomembni. »Če ga bo zrušila Lindsey, si ta rekord seveda tudi zasluži. Vonnova vedno govori, da lovi le še rekorde in dokler sem smučal sam, sem seveda tudi jaz stremel za njimi. Prav je, da ima športnik takšne cilje, po karieri pa se to hitro spremeni.«

Stenmark ostal zvest Elanu

Izstopal je tudi kot izredna osebnost. Le malokdo ve, da Stenmark na začetku kariere ni našel opremljevalca. Švedska smučarska zveza je bila takrat povsem osredotočena na nordijsko smučanje, predvsem na smučarski tek. Švedu je roko ponudil begunjski Elan, Stenmark pa se je oddolžil kasneje, ko je imel bogate finančne ponudbe drugih opremljevalcev, a kljub veliko slabši finančni ponudbi ostal zvest slovenskemu proizvajalcu smuči.

Ingemar Stenmark je priznal, da je ob koncu svoje aktivne kariere izgubil ljubezen do smučanja, ki pa jo je nato po dolgih letih znova obudil: »Ko sem nehal, sem bil res utrujen in pravzaprav me svetovni pokal takrat dobesedno ni več zanimal. V Alpah potem nisem smučal več kot desetletje. Danes v tem spet uživam in seveda spremljam smučanje tudi po televiziji. V živo na tekme pridem redko, enostavno nekako ni bilo časa, a upam, da se bo tudi to zdaj spremenilo.«

Številni Švedi ne poznajo njegovih dosežkov

V domovini Stenmark nikoli ni bil pozabljen, toda po dolgih letih so ga ljudje vendarle nekako nehali prepoznavati na ulicah in številni ne vedo, da ima doma 16 malih kristalnih globusov za zmage v slalomskem in veleslalomskem seštevku svetovnega pokala, dve olimpijski zlati medalji iz leta 1980 v Lake Placidu in pet zlatih odličij s svetovnih prvenstev ter neverjetno serijo 14 zaporednih zmag na veleslalomih za svetovni pokal.

Zdaj je to spet drugače, saj je oče dveh otrok lani nastopil na plesnem šovu na televiziji, kjer je s soplesalko priplesal celo do zmage.