Milanović: Izključitev iz kvalifikacij bi uničila reprezentanco

Hrvaški premier Zoran Milanović je može pri UEFA pozval, naj kockastih ne izključijo iz kvalifikacij za EURO 2016.

Objavljeno
09. julij 2015 09.31
Mokrice 11.3.2013, Zoran Milanović,foto: Tomi Lombar
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Zagreb - Hrvati nestrpno in s strahom pričakujejo odločitev Evropske nogometne zveze (UEFA) glede kazni zaradi kljukastega križa, ki so ga huligani upodobili na zelenici splitskega štadiona Poljud na kvalifikacijski tekmi za EURO 2016 v Franciji. Vmešal se je hrvaški premier Zoran Milanović, ki je UEFA pozval, naj Hrvatov ne izključijo iz kvalifikacij.

»Pozivam vas, da Euro 2016 ne poteka brez udeležbe najboljših ekip, igra naj se igra na nogometnem igrišču,« je v pismu, naslovljenem na Michela Platinija in vodilne može pri UEFA, zapisal Milanović in zatrdil, da »poteka obširna kriminalistična preiskava, katere edini cilj je čim prej poiskati storilce tega dejanja, ki so ga odločno obsodile vse politične strani na Hrvaškem, državne ustanove, to dejanje pa je naletelo na prezir in odpor pri večini hrvaških državljanov«.

Vodilni reprezentanci v kvalifikacijski skupini H po najhujšem scenariju grozi izključitev z evropskega prvenstva 2016 v Franciji. Že sporna tekma z Italijo na Poljudu je bila namreč odigrana pred praznimi tribunami zaradi kazni ob rasističnih izpadih Hrvatov na obračunu z Norveško.

»UEFA bi z drakonsko kaznijo uničila reprezentanco ter naredila globoko rano v duši hrvaških navijačev, s čimer bi se naredila dolgoročna škoda prav nogometu na Hrvaškem,« je še zapisal Milanović, ki meni, da bi prehude sankcije osrečile prav storilce tega dejanja, ki so z dejanjem želeli udariti po hrvaški zvezi in ne izraziti podpore nacistični ali fašistični ideologiji.