Novi navijaški izgredi v Franciji

Sobotna bilanca tekme med Anglijo in Rusijo je najmanj 35 ranjenih. Danes so nemški navijači napadli ukrajinske privržence.

Objavljeno
12. junij 2016 08.42
Posodobljeno
12. junij 2016 08.42
SOCCER-EURO-ENG-RUS/SECURITY
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Marseille – Nogometno evropsko v Franciji se je po novembrskih terorističnih napadih v Parizu začelo z velikim varnostnim vprašajem. A uvod EP je pokazal, da so največja nevarnost še naprej nogometni huligani. Sobotna bilanca tekme med Anglijo in Rusijo je najmanj 35 ranjenih in Uefa je že napovedala krizni sestanek, poroča Slovenska tiskovna agencija.

V Marseillu so se navijači spopadli že pred tekmo, a tudi tik pred koncem tekme so, tako je bilo videti na posnetkih, ruski navijači vdrli med angleške, ki so sedeli v sosednjem delu stadiona in začeli divji pretep. Nekateri Angleži so zbežali celo preko ograje v notranji del stadiona Velodrome.

Bilanca sobotnega dogajanja še ni narejena, saj so se posamezni izgredi nadaljevali tudi po tekmi. Francoska tiskovna agencija AFP poroča o 35 ranjenih, notranji minister Bernard Cazeneuve pa je potrdil, da je eden od angleških navijačev huje ranjen in v življenjski nevarnosti.

Vroče tudi danes v Lillu in Parizu

Približno 50 nemških navijačev je v Lillu pred nocojšnjo tekmo evropskega prvenstva napadlo ukrajinske navijače. Francoska policija je hitro posredovala, informacij o morebitnih poškodovanih pa še ni.

Že pred tem naj bi navijači pariškega kluba PSG pred tekmo Turčije in Hrvaške napadli turške navijače nekaj sto metrov pred stadionom Park Princev. Pretep pa je po poročanju medijev preprečila policija. Med francoskimi napadalci naj bi bili tudi srbski huligani, ti so se želeli maščevati za smrt Marka Ivkovića, ki so ga lani ubili v Istanbulu.

Uefa sprožila postopek proti Rusiji

Evropska nogometna zveza je v nedeljo po sobotni tekmi med Anglijo in Rusijo (1:1) že začela postopek proti ruski zvezi. Odločitev Uefe v zvezi s tem bo znana v torek, poroča STA.

Uefa preiskuje tudi obtožbe o rasističnem obnašanju ruskih navijačev in uporabljeno pirotehniko. Ruski minister za šport je sicer obtožil izgrede vseh navijačev, a spomnil tudi na slabo organizacijo v stadionu.

Proti angleški zvezi Uefa postopkov zaenkrat ni uvedla, pa čeprav so bili angleški navijači v četrtek in petek pred tekmo v Marseillu udeleženi v številne pretepe.

Kakšne bodo kazni zoper Rusijo je težko uganiti. Pravilnik ponuja številne možnosti od običajnega opomina do izključitve iz turnirja. V preteklosti se je Uefa običajno odločala za denarne kazni.

Uefa pa je od francoskih prirediteljev zahtevala tudi, da se poostrijo varnostni ukrepi. Tudi pri Uefi priznavajo, da angleški in ruski navijači na samem stadionu niso bili ločeno tako, kot bi se to lahko uredilo.

Pri posameznih tekmah, za katere velja visok tveganje, je že predvideno okrepljeno varovanje. Na tekmi med Turčijo in Hrvaško bo tako denimo za red skrbelo več kot 1500 policistov, kar je 300 več kot na tekmi med Rusi in Angleži.

Ne le Angleži in Rusi

Očitno so nogometne tekme le platforma za divjanje. V Marseillu težav niso povzročali le angleški in ruski huligani. Tem so se pridružili tudi lokalni francoski divjaki. Policija nedvomno ni imela lahkega dela, na koncu pa je priprla šesterico huliganov in iz lastnih vrst poročala o treh lažje ranjenih varuhih reda in miru.

Foto: Valery Hache/AFP

Angleži so z izgredi v Marseillu začeli že v četrtek in petek. Najhuje je bilo v predelu starega pristanišča, kjer je policija uporabila tudi solzivec. A tudi ruski navijači jim niso ostali ničesar dolžni in televizijske kamere so ujele trenutke hudih spopadov, v katerih sta obe strani uporabili vsa sredstva, ki so se ravno znašla pri roki.

A Marseille, tam so za tekmo mobilizirali 1200 policistov, ni osamljen primer. Časnik Nice Matin je včeraj poročal o spopadih navijačev Severne Irske z domačini, kjer pa je pravi izgred preprečila policija, vseeno pa je bilanca sedem ranjenih.

Peščica divjakov

Sicer pa imajo angleški izgredi v Marseillu dolgo brado. Znani so dogodki iz leta 1998, ko so se Angleži v Marseillu dva dni spopadali predvsem z domačimi mladimi navijači in navijači Tunizije.

Foto: Eddie Keogh Livepic/Reuters

A vodja združenja angleških navijačev Kevin Miles poudarja, da je treba umiriti le peščico divjakov. »Velika večina tukaj preživlja čudovite dni. Res je veliko glasnih, a ti uživajo v rajanju in lepem vremenu na jugu Francije,« je Miles dejal za televizijo Sky News. Še več, Miles trdi, da so bili številni mirni angleški navijači žrtve napadov ruskih in domačih huliganov in da je šlo v nekaterih primerih zgolj za samoobrambo, priznava pa, da je pri enih in drugih svoje dodal tudi alkohol, še poroča STA.