Pärsonova pričakuje otroka ... s partnerko

Ena najuspešnejših alpskih smučark v zgodovini, Švedinja Anja Pärson je razkrila, da je homoseksualka.

Objavljeno
24. junij 2012 19.54
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Stockholm - Švedska smučarska legenda Anja Pärson, ki se je upokojila s koncem minule sezone, je v pogovoru za eno od švedskih radijskih postaj razkrila, da je lezbijka, da že nekaj let živi s partnerko Filippo in da z njo pričakuje otroka.

O njeni istospolni usmerjenosti se je v smučarskih krogih šušljalo že dolgo časa, nekdanja serijska zmagovalka tekem svetovnega pokala ter večkratna svetovna in olimpijska prvakinja pa je to zdaj priznala tudi javnosti. »Sita sem igric in pretvarjanja, da nisem to, kar sem. Moram povedati resnico, to dolgujem sebi in Filippi,« je povedala 31-letna Švedinja.

»Govorice se lahko zdaj končajo,« je dejala v skoraj 90 minutni radijski oddaji. Poslušalcem je še povedala, da si nikdar ni mislila, da se bo zaljubila v žensko, toda ko je srečala danes 39-letno Filippo leta 2005, se je njuno prijateljstvo razvilo v globlja čustva. »Tega nikoli nisem načrtovala. Ne bi si mislila, da bi mi lahko srce tako močno bilo za dekle. Noro sem se zaljubila,« je razkrila zmagovalka 42 tekem svetovnega pokala.

Presenečenj pa v oddaji še ni bilo konec. Priznala je, da je novinarjem ob svojem slovesu v Schladmingu lagala, da ne ve, kaj bo počela v prihodnosti. »Skoraj devet mesecev že vem, kaj bom počela v prihodnosti. Postala bom mati,« je še povedala.

Pärsonova je med najboljšimi alpskimi smučarkami debitirala leta 1998, ko je kot 17-letnica dosegla prvo zmago. Sledilo jih je še 41, osvojila je tudi 19 kolajn na svetovnih prvenstvih, šest olimpijskih in dva velika kristalna globusa.