Reinhold Messner: Plezam, da bi prišel bliže k sebi

Slovenski raziskovalci nekoristnega sveta so dočakali svojega guruja, slavnega alpinista Reinholda Messnerja.

Objavljeno
03. februar 2016 21.27
Miha Pribošič
Miha Pribošič
Ljubljana – Na najvišje vrhove plezam, da bi prišel bliže sebi, je v enem od stavkov poskušal strniti vodilo svojega življenja 71-letni Južni Tirolec Reinhold Messner.

Eden najpomembnejših alpinistov in raziskovalcev nekoristnega sveta je do zadnjega kotička dvakrat razprodal Linhartovo dvorano in poskrbel, da je Cankarjev dom za en večer preplavilo občinstvo v puhovkah in gojzarjih. Prvi na vseh 14 osemtisočakih, prvi brez dodatnega kisika na Everestu, prvi sam na Everestu, oblikovalec gorniške etike in pozneje evropski poslanec ter ustanovitelj gorniških muzejev v gradovih. In ves čas pripovedovalec zgodb ter pisatelj z več kot šestdesetimi knjigami. Kljub zelo napornim podvigom mu leta niso prišla do živega in še pri šestdesetih je sam prečkal 2000 kilometrov široko puščavo Gobi.

V dobri uri je nanizal postaje svojega življenja in pozornemu občinstvu poskusil pojasniti, kaj ga žene in izpolnjuje ter kakšno sporočilo nosijo najbolj divji in osamljeni kraji sveta tistim, ki si jih drznejo obiskati.

Pred navdušenim aplavzom se je poslovil s preprostim stavkom: »Sreča ni v izpolnitvi cilja, ampak v sledenju sanjam.« Stokrat slišano, a iz ust tega umirjenega in osmišljenega človeka dovolj tehtno, da je odzvanjalo še dolgo.