Superbowl: Kako političen je bil nastop Lady Gaga?

Finale 51. superbowla ni vzbudil pretiranega zanimanja predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Objavljeno
06. februar 2017 12.21
NFL-SUPERBOWL/
Šp. B.
Šp. B.

Houston - Polčas velikega finala letošnjega tekmovanja v ameriškem nogometu je zaznamoval nastop Lady Gaga, glavne zvezdnice zabavnega dela programa.

Nastop, ki si ga je ogledala polovica Američanov, je potekal komaj dva tedna po inavguraciji novega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je naznanil, da je v pripravi odredba, ki bo zmanjšala pravice LGBT skupnosti. V preteklosti je Lady Gaga s številnimi svojimi nastopi opozarjala na problem LGBT skupnosti in kako pomembno je, da postanejo enakopravni člani družbe. Zato so se že dneve pred nastopom pojavila prva ugibanja, ali se bo odzvala na Trumpove besede in obsodila njegove napovedi.

Toliko večja pričakovanja so se pojavila zaradi lanskega s politično vsebino polnega nastopa Beyonce, ki je opozorila na nasilje proti temnopoltim Američanom in na boj žensk za uveljavitev v svetu, ki ga obvladujejo moški.


Med nastopom Lady Gaga je na desetine dronov izrisalo barve ameriške zastave. Foto: AFP/Timothy A. Clary.

In za mnoge je sledilo presenečenje. Gaga je povedala, da bo med nastopom uporabila zgolj besede, ki jo spremljajo na glasbeni poti in da bo namesto nje govorila njena glasba. Zvezdnica je v svojem 14 minut dolgem nastopu po mnenju nekaterih bila celo premalo eksplicitna, saj je bil njen nastop manj političen od pričakovanega.

Nastop je pričela z besedami, da pred Bogom obstaja en narod, nedeljiv, s svobodo in pravico za vse. Pesem Born this way, eno od šestih predstavljenih pesmi, je posvetila vsem, ki se počutijo izključeni iz družbe, kot je dejala sama: »Ne glede na to, ali ste geji, lezbijke, biseksualci, transeksualci ... Vsi smo na svetu, da preživimo.«

Težko pričakovan pa je bil tudi odziv Donalda Trumpa, ki svojega mnenja o nastopu in samem izidu tekmi ni izrazil prek družbenih omrežij, saj si ameriški predsednik zaradi obveznosti bojda ni uspel ogledati celotne tekme.

Večer se je zaključil z zmago ekipe v beli barvi iz Bostona, ki je premagal ekipo v rdeči barvi iz Atlante šele v drugem polčasu in kaj takega se je zgodilo prvič v zgodovini superbowla.