Tradicionalna pot »Maxovcev« od Maxa do Pinete

Premagali so pot od Jesenic do letovišča Pineta, ki ga vodi Zveza društev prijateljev mladine Jesenice.

Objavljeno
14. avgust 2013 19.20
Delo.si
Delo.si
Jesenice - O pripravah na podvig ekipe entuziastov, znanih kot »Maxovci«, smo že poročali, tokrat pa lahko poročamo o njihovemu uspešno doseženem cilju. Z ekošankom so namreč premagali težavno pot od Jesenic do Novigrada na Hrvaškem (240 km), kjer je letovišče Pinea, ki ga uspešno vodi Zveza društev prijateljev mladine Jesenice.

Tja so simbolno peljali zbrana sredstva, ki bodo socialno ogroženim otrokom še naprej omogočala letovanje na morju, hkrati pa je težka pot minila v znamenju počastitve mnogo prezgodaj preminulega prijatelja Miha Balantiča Balkija, ki je bil del ekipe.

Pot je bila polna zapletov in pripetljajev, a to je sestavni del vsakoletnih dogodivščin, na katere se podajajo »Maxovci«. Za začetek jih je čakalo popravilo verige, potem odpoved zavor in spoznanje, da se tudi sredi noči najdejo dobri ljudje, ki nesebično priskočijo na pomoč. Čez dan je bila ekipa deležna veliko pogledov in morda rahlega razočaranja s strani mimoidočih, ko so spoznali, da je za šankom le voda.

Moč v nogah je popuščala, vendar se dve ekipi »gonilcev« nista vdali vse do prihoda pred Ravbarkomando, kjer so se člani ekip umaknili pred močnim soncem. Po nekaj urah je sledilo nadaljevanje in razgibana pot proti obali. Morala je pred Črnim Kalom že malce popuščala, a medsebojno spodbujanje in pomoč spremljevalne ekipe sta pripomogla k temu, da se je večer po razburljivem umikanju pred gasilci na nujni vožnji uspešno zaključil v Izoli. Le slabe tri ure spanja so si privoščili in že so se podali na zadnjo etapo do Novigrada oz. Pinete.

Čudni pogledi na mejnem prehodu so izvabili nasmehe na usta udeležencev in brez večjih težav so se prebili skoraj do Pinete, ko je ena izmed osi pod šankom popustila in udeležencem ni preostalo drugega, kot da težko konstrukcijo porinejo vse do letovišča. Tam so jih pričakali razposajeni otroci, skok v morje pa je poskrbel, da so bile vse težave hitro pozabljene.