Tudi begunci s svojo ekipo v Rio

Predsednik MOK Thomas Bach je razkril, da bo na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru nastopila tudi ekipa beguncev.

Objavljeno
28. januar 2016 18.53
G. L.
G. L.

Atene - Na bližajočih se olimpijskih igrah v Riu de Janeiru bo nastopila tudi ekipa beguncev, je v atenskem kampu Eleonas, kjer na nadaljevanje svoje poti z Bližnjega vzhoda čakajo številni prebežniki, potrdil predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach.

»MOK se je odločil, da bo na OI povabil najvišje kvalificirane begunske športnike. S tem želimo poslati sporočilo upanja in zaupanja ter opomniti na težave 60 milijonov beguncev na svetu,« je dejal Bach in razkril, da bo ta posebna ekipa štela med pet in deset članov ter bo stanovala skupaj z drugimi športniki v olimpijski vasi.

MOK je sicer že decembra sporočil, da so na njihovem seznamu trije športniki, ki so zapustili svoje države, a bi se kljub temu lahko kvalificirali na OI. To so sirijski plavalec, ki je prebežal v Nemčijo, judoist iz Konga, ki je našel azil v Braziliji, in iranski taekwondoist, ki trenutno prebiva v Belgiji. Olimpijske ambicije je danes izrazil še Iranec Farhad Takalla, po lastnih besedah strelski prvak v svoji domovini. Bach je njegove podatke sprejel, kakšna pa bo Irančeva nadaljnja usoda pa za zdaj še ni jasno.