Prevc na adrenalinski preizkušnji med oblaki

Slovenski orel Peter Prevc je v družbi pilota Petra Podlunška tokrat poletel še veliko višje kot z letalnice.

Objavljeno
29. avgust 2015 11.24
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Murska Sobota - Čeprav vajen letenja, je najboljši slovenski smučarski skakalec Peter Prevc zdaj bogatejši še za divji adrenalinsko preizkušnjo v zraku. Odzval se je namreč vabilu akrobatskega pilota Petra Podlunška, ki ga je popeljal med oblake nad prekmursko ravnico.

Edini Slovenec v najhitrejši motošportni seriji na svetu Red Bull Air Race je tako dobitniku dveh olimpijskih odličij, malega kristalnega globusa in prvega skakalca na svetu, ki je preletel 250 metrov, pripravil poseben izziv, ki ga je prevc z veseljem sprejel. »Nekaj izkušenj z letenjem sicer imam, poznam na primer občutek prostega pada, saj sem že večkrat skočil s padalom, vem pa, da bo tole nekaj čisto drugega,« je povedal pred poletom za spletno stran Red Bulla.

Podlunšek mu je povedal, da bosta letela 400 km na uro in da naj s pogledom ves čas gleda zemljo, ker bo tako stabiliziral možgane. »Ne bom te izpostavil tako hudim obremenitvam, kot jih doživljam sam, zato pa ti bo velik izziv orientacija. Ko bova letela nižje, boš bistveno bolj občutil hitrost, mi je pa žal, da ni tu niti enega pilona - občutek, ko greš z 8 m širokimi krili skozi vratca, ki so narazen le 12 m, je res nekaj posebnega. Sicer pa je najbolj pomembno, da se čim bolj sprostiš in mi zaupaš,« mu je dal navodila, preden sta se odpravila visoko proti nebu.

Prevc je bil navdupen, ob varnem pristanku na tleh pa dejal: »To je bilo najbolj adrenalinsko doživetje v mojem življenju.«