Volkec Zabivaka maskota nogometnega SP v Rusiji

V spletnem izboru je prejel več kot polovico vseh glasov in prepričljivo premagal protikandidata mačko in tigra.

Objavljeno
22. oktober 2016 14.48
Russia WCup 2018 Soccer Mascot
J. P.
J. P.

Moskva - Uradna maskota nogometnega svetovnega prvenstva, ki ga bo med 14. junijem in 15. julijem 2018 gostila Rusija, bo po izboru navijačev volk, ki so mu nadeli ime Zabivaka, nasledil pa bo pasavca Fuleca s predlanskega mundiala v Braziliji, je potrdil šef ruske nogometne zveze Vitalij Mutko. Prireditelji so zmagovalca spletne ankete, v kateri je sodelovalo več kot milijon športnih navdušencev, razglasili pozno sinoči na državni televiziji, v šovu pa je sodeloval tudi brazilski zvezdnik Ronaldo.

Glasovalci so lahko izbirali med volkom, mačko in tigrom v astronavtski opravi, več kot polovico (kar 52,8 odstotka) pa je najbolj pritegnil volk. Tigru je glas oddalo 26,8, mački pa 20,4 odstotka sodelujočih v anketi. Imena nove maskote niso izbrali glasovalci, temveč kar Mutko. »Je puhast in ima zelo prijazne oči,« je svojo kreacijo opisala avtorica volka Jekaterina Bočarova. S svojimi širokimi športnimi očali in sposobnostjo preigravanja, kot so volka prikazali v reklamnem filmčku, maskota nekoliko spominja na nekdanjega nizozemskega zvezdnika Edgarja Davidsa.

Prireditelji so maskoto začeli iskati že aprila lani, v ožji izbor so izmed več kot stotih predlogov prišli volk, mačka in tiger. Kljub jasno izraženemu stališču navijačev pa enotnega mnenja o volkcu med ruskimi umetniki ni. Ilustrator Viktor Čižikov, avtor priljubljenega medvedka Maše, maskote olimpijskih iger leta 1980 v Moskvi, je navijal za mačko, »ki je naša folklora.« Ronaldo pa je izbor komentiral kratko: »V Braziliji je bil pasavec Fuleco izjemno priljubljen, upam, da bo podobno tudi z volkom v Rusiji.«

Vir: FIFA (AFP).