Ana Velenšek zaokrožila slovensko zbirko v Riu

Kljub poškodovanemu kolenu je 25-letnica zmogla dovolj moči za osvojitev brona v kategoriji do 78 kg.

Objavljeno
12. avgust 2016 00.58
OI
Peter Zalokar, poročevalec
Peter Zalokar, poročevalec

Rio de Janeiro – Ko si je 6. julija poškodovala koleno, je Ana Velenšek že skoraj obupala, toda skupaj s trenerjem Marjanom Fabjanom sta se odločila zoperstaviti zakonom narave in po petih težkih tednih jima je uspelo. Judoistka iz Šmartnega v Rožni dolini je v kategoriji do 78 kg osvojila bronasto olimpijsko kolajno in zaokrožila zbirko odličij za slovenski tabor v Riu.

»Ko si je Ana strgala sprednjo križno vez in natrgala stransko vez v kolenu, je prevladovalo prepričanje, da zanjo ni rešitve, da bo potrebna operacija in da je olimpijski nastop izgubljen. To so govorili vsi, jaz pa sem takrat rekel, ni govora! Ne samo, da bo nastopila, tudi osvojila bo kolajno. Uresničilo se je. Ukazal sem, da morajo vsi verjeti v to in s skupno energijo nam je uspelo. Ta mesec je bil zelo naporen, ukvarjal sem se predvsem z Ano in tega ne bi rad nikdar več ponovil,« je odleglo prvemu možu slovenskega juda Marjanu Fabjanu, ki se skupaj s svojo ekipo na Lopato pri Celju vrača kar z dvema kolajnama, potem ko je Tina Trstenjak dva dni prej osvojila zlato. Če je šampionka delovala hladna kot »špricer«, pa je Velenškova takoj po koncu dvoboja za bron potočila nekaj solz sreče: »Takšna sem. Oblila so me čustva, toda verjamem, da bom šele čez nekaj dni doumela, kaj sem tukaj dosegla,« je bila presrečna 25-letna judoistka članica kluba Z'Dežele Sankaku, od koder je prišlo vseh pet slovenskih judoistov.

Slovenska olimpijska pravljica se nadaljuje: bron za Ano Velenšek!

Slovenska odprava v Riu je po zlatu Trstenjakove, srebru Petra Kauzerja in bronu Ane Velenšek že po šestih dneh iger zaokrožila zbirko odličij. Velenškova, druga z lanskega SP v Astani in tretja z EP v Bakuju, ki se je na OI v Londonu pred štirimi leti poslovila že v prvem kolu, je v dopoldanskem delu premagala dve tekmici in se uvrstila v popoldanski polfinale. Tam je pred njo stala doslej še nepremagljiva ovira. Pred tem je namreč izgubila vseh osem borb proti Kayli Harrison, zmagovalki Londona 2012 in edini Američanki z zlato olimpijsko kolajno v judu. Tudi pravljična številka devet Slovenki ni prinesla sreče, leto starejša tekmovalka iz Bostona, ki jo je v najstniških letih spolno zlorabljal trener in bil obsojen na desetletno zaporno kazen, je bila boljša. Po manj kot treh minutah se je Velenškova znašla v hudem primežu in je dvoboj zaradi prehudih bolečin morala prekiniti. To je bila tudi taktična odločitev, saj ni hotela še dodatno obremenjevati kolena, ki ji je še vedno nagajalo, čeprav je nastopila pod injekcijo.

V zadnji borbi je iz sebe stisnila vse moči, po dolgem otipavanju je Nemko Luise Malzahn spravila na tla ter v prijem za davljenje. Primež je bil tako močan, da se je Nemka morala vdati, nakar je Velenškova padla v objem trenerju Fabjanu. »V prvi vrsti sem hvaležna njemu, ker me je ves čas podpiral in program priprav prilagodil samo zaradi mene. Pa vsem mojim doma, ker so verjeli vame in mi stali ob strani na tej težki poti. Po diagnozi sem se sesula, nisem vedela, ali bi sploh še nadaljevala ali ne. Toda imela sem podporo vseh in zmogla sem dovolj volje. Zdaj je vse skupaj poplačano,« je po zmagi na tatamiju Arene Carioca 2 od sreče žarela Velenškova, ki je aprila na EP v Kazanu prav proti Nemki izgubila borbo za bron. Zdaj se ji je oddolžila. Znana je športna krilatica, da je bolje dobiti tekmo za tretje mesto kot izgubiti v finalu … »No kar držalo bo, ker če si drugi, si zadnjo borbo izgubil, če si tretji, ti v glavi ostane zmaga. No, seveda pa bi imelo srebro še lepši lesk. Vesela sem, da sem se Luise oddolžila za tisti poraz v Rusiji. Zdaj pa bomo morali opraviti nove preglede in se odločiti, kako in kaj. Upam, da operacija vendarle ne bo potrebna.«

Skrbi lahko vsaj za nekaj dni vendarle postavi v kot. »Kar doživljam ta čas, se ne da povedati. Vsa se tresem, srečna sem,« čustev ni mogla opisati Velenškova, zadnja od peterice slovenskih judoistov v Riu, ki se po zaslugi nje in Trstenjakove še četrtič zapored z OI vračajo s kolajno, tokrat kar z dvema. To pomeni, da se je judo s petimi kolajnami v samostojni Sloveniji izenačil z veslanjem.

Fabjan, ki je svoje varovance ves čas skrival pred svetom, pa bo zdaj lahko malce spustil vajeti ter Tini, Ani, Mihi Žganku, Adrianu Gombocu in Roku privoščil nekaj zabave na današnjem slovenskem srečanju na plaži Copacabane.