Svetovna prvakinja dobila zeleno luč za olimpijsko dirko

Britanska cestna kolesarka Lizzie Armitstead je na CAS uspela s pritožbo zaradi kršenja protidopinških pravil.

Objavljeno
02. avgust 2016 08.41
CYC-UCI-ROAD-WORLD-CHAMPIONSHIPS---DAY-SEVEN
Š. Ro.
Š. Ro.

London - Svetovna prvakinja v cestnem koelsarstvu in olimpijska podprvakinja iz Londona Lizzie Armitstead je le dobila dovoljenje za nastop na letošnjih OI v Riu. Ker britanski protidopinški organizaciji (UKAD) ni dosledno javljala lokacij, na katerih se je nahajala in tako v zadnjih 12 mesecih ni opravila nobenega dopinškega testa, so jo 11. julija suspendirali. A se je Armitsteadova pritožila na Mednarodno športno razsodišče (CAS), ki je pritožbi ugodil.

Britanka, ki je tudi edina od favoritinj za zlato na olimpijski cestni dirki v nedeljo, si je lahko oddahnila. »Vedno swm bila in bom čista športnica, od nekdaj sem podpirala boj proti dopingu,« je sporočila prek britanske zveze in pojasnila, da si je prislužila disciplinsko kazen, ko dopinškega testa ni opravila na dirki svetovnega pokala lanskega avgusta na Švedskem, ter nato še oktobra in letos junija. Armitsteadova je priznala, da v zadnjih dveh primerih ni ravnala prav in načrte spremenila zaradi bolezni v družini, v prvem pa jo je CAS spoznal za nedolžno, saj je bila v hotelu in testa ni zavrnila. 

UKAD je sicer leta 2006 zaradi treh zamujenih dopinških testov za eno leto suspendirala olimpijsko prvakinjo v teku na 400 m iz Pekinga Christine Ohuruogu.