Brazilija na nogah: v odbojkarskem polfinalu padli Rusi

V jutrišnjem poznopopoldanskem finalu se bodo gostitelji pomerili s »azzurri«, za tretje mesto ZDA in Rusija.

Objavljeno
20. avgust 2016 08.14
OLYMPICS-RIO-VOLLEYBALL-M
J. P.
J. P.

Rio de Janeiro - Brazilski odbojkarji v skupinskem delu domačega olimpijskega turnirja v Riu še zdaleč niso pokazali blestečih in prepričljivih predstav, saj so morali ob treh zmagah tudi dvakrat na kolena, s čimer so za rep ujeli napredovanje v izločilne boje. V četrtfinalu so bili edini zmagovalci, ki so oddali niz (Argentincem), šele v polfinalu pa so pred 9784 navijači v dvorani Ginásio do Maracanãzinho - to ni bil rekorden obisk na turnirju! - končno pokazali pravi obraz.

V ponovitvi finalne poslastice iz Londona 2012 so namreč rutinirano in suvereno na kolena s 3:0 (21, 20, 17) spravili padle branilce olimpijske lovorike Ruse, ki so se jim tako na najlepši možen način maščevali za finalni poraz izpred štirih let, ko je za čudežni zasuk po preobrazbi iz blokerja v korektorja poskrbel hrust Dmitrij Muserski, ki ga tokrat zaradi poškodbe ni bilo zraven. V četrtem zaporednem finalu Brazilce čakajo Italijani (v medsebojnem obračunu v skupinskem delu so s 3:1 zmagali azzurri), ki so imeli v polfinalu veliko več dela z Američani, od katerih so bili po srhljivki boljši s 3:2 (28, -26, -9, 22, 9).

Gostitelji turnirja, ki lovijo tretje olimpijsko zlato v zgodovini (po Barceloni 1992 in Atenah 2004), so v finalu pred dvanajstimi leti s 3:1 odpravili ravno »azzurre«, pri katerih sta tedaj nastopala tudi Matej Černic in zdajšnji slovenski selektor Andrea Giani. Sinoči so blesteli predvsem z učinkovitim, 53-odstotnim napadom, v katerem sta pričakovano izstopala korektor Wallace (18 točk) in sprejemalec Lucarelli (10), medtem ko je bil pri poražencih najuspešnejši Maksim Mihajlov s 16 točkami. Finalni obračun bo na sporedu v nedeljo ob 18.15 po slovenskem času.