CAS odločil: Rusov ne bo na paraolimpijskih igrah!

Ruska odprava se je na odločitev Mednarodnega paraolimpijskega komiteja pritožila na CAS, a jo je ta zavrnil.

Objavljeno
23. avgust 2016 14.39
PARALYMPICS-2016-RUS-SWIMMING
J. P.
J. P.

Moskva − Septembrske petnajste poletne paraolimpijske igre v Riu bodo minile brez ruskih športnikov invalidov, ki so potegnili kratko zaradi sistemske zlorabe dopinga v tej državi. Mednarodni paraolimpijski komite (IPC) je namreč že 7. avgusta prepovedal celotni ruski paraolimpijski odpravi, ki pa je vložila pritožbo na Mednarodno športno arbitražno razsodišče (CAS) v Lozani. To je primer obravnavalo danes in pričakovano prikimalo napotku IPC.

Kot je sporočil podpredsednik ruskega paraolimpijskega komiteja Pavel Rožkov, je odločitev najvišjega sodnega telesa v svetovnem športu dokončna in je ne bo mogoče več izpodbijati. S pričakovano skrajno potezo razsodišča, ki je imelo polne roke dela že med olimpijskimi igrami v Riu, ko je prednostno obravnavalo rekordnih 28 primerov, se bo sprostilo 250 mest, torej obstaja možnost, da bo tudi slovenska paraolimpijska odprava številnejša od doslej predvidenih osmih udeležencev.

Poteza CAS bo zagotovo dvignila oblak prahu, saj razgalja dvojne kriterije pristojnih glede nastopanja z dopinškimi grehi omadeževanih ruskih športnikov v Riu. Medtem ko so na olimpijskih igrah (z izjemo Darje Klišine, ki trenira in živi onkraj luže) izključili zgolj celotno atletsko reprezentanco, v preostalih panogah pa odločitev preložili na pleča posameznih krovnih organizacij, so se na paraolimpijskih igrah odločili za najostrejše sankcije. Pri CAS so svojo odločitev utemeljili z dejstvom, da ruski paraolimpijski komite ni postregel z nikakršnimi protidokazi, s katerimi bi lahko izpodbijal dokaze IPC.