CAS prižgal zeleno luč Klišini

Ruska skakalka Darja Klišina se je uspešno pritožila na CAS in bo smela nastopiti na olimpijskih igrah.

Objavljeno
15. avgust 2016 11.41
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Rio de Janeiro - Ruska skakalka v daljino Darja Klišina bo lahko nastopila na olimpijskih igrah. Klišina je kot edina ruska atletinja dobila dovoljenje za nastop v Riu, vendar ji je svetovna krovna atletska zveza IAAF odvzela dovoljenje za nastop. Skakalka se je pritožila in uspela s pritožbo. Športno razsodišče Cas v Lozani je Klišini dovolilo nastop.

Najvišja sodna instanca v športu mednarodno razsodišče je odpravilo odločitev atletske zveze, kar pomeni, da bo Klišina uvrščena na startni seznam nastopajočih v torkovih kvalifikacijah v tej disciplini.

IAAF je pred igrami prepovedala nastope vsem ruskim atletom. Kazni se je izognila le 25-letna v Tveru rojena dvakratna dvoranska prvakinja v skokih v daljino, ki zadnja leta živi in trenira v ZDA, zaradi česar je bila podvržena dopinškim testom zunaj Rusije. Krovna atletska organizacija je na podlagi prejetih novih podatkov iz poročila kanadskega odvetnika Richarda McLarna Klišino izključilo z iger.

Športno razsodišče v Lozani najnovejših pomislekov atletske zveze ni upoštevalo ter je razsodilo, da atletinja izpolnjuje prav vse pogoje za nastop, ki jih je že v svojih predhodnih odločitvah postavila atletska zveza, kar pomeni, da lahko nastopi v kvalifikacijah. Kot so navedli v obrazložitvi, še vedno velja »prejšnja odločitev IAAF, da atletinja izpolnjuje merila zaradi njenega stalnega bivališča zunaj Rusije, kljub dodatnim informacijam, ki jih je posredoval profesor McLaren.«