Dvojno srbsko ekipno veselje

Odbojkarice se bodo v presenetljivem finalu olimpijskega turnirja pomerile s Kitajkami, vaterpolisti pa s Hrvati.

Objavljeno
19. avgust 2016 09.42
OLYMPICS-RIO-VOLLEYBALL-W
J. P.
J. P.

Rio de Janeiro - Ne favorizirane Brazilke in Američanke kot pred štirimi leti v Londonu, v finalu ženskega odbojkarskega turnirja na olimpijskih igrah v Riu se bodo pomerile Kitajke, ki so na tronu nazadnje sedele v Atenah 2004, in Srbkinje, za katere je to največji dosežek v zgodovini, pred tem se niso namreč še nikdar prebile niti v polfinale na olimpijskih igrah. Potem ko so bile v skupinskem delu neprepričljive, saj so premoč priznale izbranima vrstama ZDA in Nizozemske, so se nato v četrtfinalu znesle nad Rusinjami, v polfinalu pa po srditem boju in šele v petem nizu, ki se je končal na razliko, s 3:2 (-20, 17, 21, -16, 13) odpravile Američanke, ki so zgrešile tretji zaporedni preboj v finale.

Med izbrankami selektorja Zorana Terzića, ki so zmogle kar osem asov, sta točkovno izstopali sprejemalka Brankica Mihajlović (22) in korektorka Tijana Bošković (20), pri poraženkah, ki jim ni pomagalo niti kar 17 blokov, pa je bila najučinkovitejša blokerka Rachael Adams s 14 točkami. Evropski finale so preprečile Kitajke, ki so s 3:1 (25, -23, 27, 23) odpravile Nizozemsko, prav vsi nizi pa so se končali z najmanjšo možno razliko. Srbija je Kitajsko, ki ima v svojih vrstah tudi najučinkovitejšo napadalko turnirja Zhu Ting (46-odstotna uspešnost), v skupinskem delu že odpravila brez izgubljenega niza. Kitajke so že v četrtfinalu na globoko razočaranje domačih navijačev izločile branilke naslova Brazilke, ki niso v skupinskem delu v petih dvobojih oddale niti niza.

Pri Hrvatih je bil najučinkovitejši Andro Bušlje s štirimi goli. Foto: Sergej Gric/AP.


Srbija pa bo imela svojega predstavnika tudi v finalu moškega vaterpolskega turnirja, v katerem se bo v večnem derbiju pomerila s Hrvati. Do sosedskega dvoboja bi moralo priti že v četrtfinalu, a je Hrvaška s taktičnim porazom v zadnjem kolu s Francijo prvo mesto v skupini oddala Špancem, ki so tako v četrtfinalu naleteli na Srbe, sami pa so brez težav odpravili gostitelje Brazilce. V polfinalu so imeli na papirju težje delo izbranci Ivice Tucaka, saj so se morali po robu postaviti evropskim podprvakom Črnogorcem, a so jih odpravili suvereno, z 12:8 (4:3, 3:2, 1:1, 4:2). Najučinkovitejši je bilo Andro Bušlje s štirimi zadetki. Srbija je proti »azzurrom« že vodila s 7:2, v zadnji četrtini pa popustila in naposled zmagala z »zgolj« 10:8 (3:0, 3:2, 1:0, 3:6).