Fabjan po 106 km pešačenja izpolnil obljubo

Med njegove že izpolnjene obljube sodijo postavitev športnega muzeja, usposobitev telovadnice in nakup avtobusa.

Objavljeno
24. avgust 2016 19.35
Marjan Fabjan
J. P.
J. P.

Brezje na Gorenjskem - Glavni tvorec slovenskih judoističnih uspehov, trener Marjan Fabjan, je dokončno izpolnil obljubo in po štirih dneh pešačenja dospel na cilj pohoda od Celja do romarske poti na Brezjah. Trofejni 58-letnik je 106 kilometrov dolgo pot prehodil zaradi obljube izpred olimpijskih iger v Riu, da bo pohod izpeljal v primeru kolajne ene od njegovih varovank. Vemo: osvojili sta ju dve, Tina Trstenjak zlato in Ana Velenšek bronasto.

To ni bila prva Fabjanova obljuba, saj je ob prvi olimpijski kolajni Urške Žolnir v Atenah 2004 na Lopati pri Celju postavil športni muzej, v katerem so na ogled kimona in kopije olimpijskih odličij njegovih varovank. V času iger v Pekingu 2008 je v čast bronaste Lucije Polavder usposobil športno dvorano na Ostrožnem, po zmagi Žolnirjeve pred štirimi leti v Londonu pa kupil eno glavnih tamkajšnjih znamenitosti, rdeč dvonadstropni avtobus, zdaj razstavljen ob telovadnici športnega centra Sankaku.

»Pot bom skušal prehoditi v štirih etapah in z vmesnimi počitki. Šova in udeležencev ne potrebujem. Peš, Celje-Brezje, 106 km ... To je moja osebna odločitev in sem jo dolžan izpolniti samemu sebi,« je pred odhodom proti Gorenjski pojasnil trener v celjskem klubu Z'dežele Sankaku, po poklicu zlatar, ki se je doslej veselil petih olimpijskih odličij svojih varovank: dveh zlatih in treh bronastih!