Savšek ostal brez odličja: »Čutil sem pritisk«

Dobro formo je Ljubljančan pokazal v kvalifikacijah in polfinalu, v finalu pa je storil dve napaki in osvojil šesto mesto.

Objavljeno
09. avgust 2016 19.18
Posodobljeno
09. avgust 2016 19.18
CANOE-SLALOM-OLY-2016-RIO
A. V.
A. V.

Rio de Janeiro - Slovenski kanuist Benjamin Savšek je finalu slaloma olimpijskih iger ostal brez kolajne. Po polfinalu je bil četrti, nato pa se je v finalu dvakrat dotaknil vratc, za kar je dobil štiri sekunde pribitka. V cilj je prispel s četrtim časom in razočarano zmajeval z glavo. Na koncu je osvojil šesto mesto. Ni dvoma, Savšek je pričakoval več.

Olimpijski naslov je osvojil Francoz Denis Gargaud Chanut, Slovak Matej Benuš se je veselil drugega mesta, tretji je bil Japonec Takuja Haneda.

"Seveda sem malce razočaran, saj vsi vemo, po kaj sem prišel v Rio. Napadal sem, dal sem od sebe, upal na najboljši razplet, žal pa sem naredil dva dotika. In to zelo nežna, sploh nisem vedel, da sem se dotaknil vratc. Štiri sekunde pribitka pa je malo preveč za naskok na vrh. Potrudil sem se, ni se mi izšlo, kaj drugega ne morem reči," so bile prve besede Ljubljančana, ki tako po petih kolajnah z največjih tekmovanj še naprej ostaja brez olimpijske kolajne.

"Seveda sem čutil tudi nekaj pritiska, ni lahko, če od tebe vsi pričakujejo kolajno. To je odgovorna naloga, ki se meni danes ni izšla. Bil sem hiter, a premalo natančen. Vseeno menim, da sem bil dobro pripravljen, v pripravah na igre ne bi ničesar spreminjal," meni Savšek.

V polfinalu je bil najboljši Nemec Sideris Tasiadis (na koncu peti), ki je najbližjega zasledovalca, Španca Anderja Elosegija (na koncu osmi) prehitel za 2,3 sekunde. Tretji je bil Gargaud Chanut. Savšek je za najhitrejšim zaostal 3,07 sekunde.

 

Foto: Matej Družnik/Delo

Dobro formo je Ljubljančan, eden favoritov za kanuistično odličje in osmi iz Londona 2012, pokazal že v kvalifikacijah, kjer je prav tako postavil četrti čas.

Sicer pa so vsi slovenski čolni uspešno prestali kvalifikacijske vožnje, tako bo kajakaš Peter Kauzer svoj polfinale veslal v sredo, v četrtek pa polfinalne preizkušnje čakajo še kajakašico Uršo Kragelj in dvojec Sašo Taljat/Luka Božič.

"Upam, da so se drugi iz moje vožnje kaj naučili in popravili mojo napako. Res si želim, da bi jim uspelo in da bi imela Slovenija po 20 letih spet kolajno v slalomu," je pristavil Savšek.

Slalom na divjih vodah, kanu, moški:
ZLATO: Denis Gagrgaud Chanut (Fra)
SREBRO: Matej Benuš (Slk)
BRON: Takuya Haneda (Jap)