Jadranje: Žbogar pred regato za odličja na drugem mestu, Mrakova in Macarolova četrti

Vasilij Žbogar je v devetem in desetem plovu zasedel 9. oziroma 8. mesto in je na pragu odličja. Scott Gilles že prvak.

Objavljeno
14. avgust 2016 20.17
Posodobljeno
14. avgust 2016 20.32
OI
Vito Divac
Vito Divac

Rio de Janeiro - Slovenski jadralec Vasilij Žbogar je le še zelo majhen korak oddaljen od svoje tretje olimpijske kolajne.

Pred finalno regato za kolajno razreda finn ima namreč tako veliko prednost, da bi se moral zgoditi čudež, da bi jo izpustil. Pred Hrvatom Ivanom Kljakovićem Gašpićem ima namreč 13, pred Američanom Calebom Painom in Švedom Maxom Salminenom pa že 18 točk naskoka.

V zadnjem, torkovem nastopu ga čaka taktična regata, v kateri bo moral pokazati vse znanje, predvsem pa izkušnje. Realno gledano je, po vsem kar je pokazal v Riu, malo možnosti, da bi naredil napako na štartu oziroma končal zadnji. Če bi v zaključni regati zmagal denimo Hrvat, bi Žbogarju za srebro zadostoval šest mest slabši
rezultat, kajti finalna regata se točkuje dvojno. Šved ali Američan, ki imata enako število točk, pa morata zmagati, če želita osvojiti koljano oziroma prehiteti Žbogarja, s tem, da je dvakratni nosilec olimpijskih kolajn zadnji. Nič drugega zanju ne šteje. To je seveda teorija, praktično pa je zelo, zelo malo možnosti, da bi najstarejši in najbolj izkušeni jadralec finna koljano izgubil.

Zadnji dan prvega dela najtežjega olimpijskega razreda je osvojil 9. in 8 mesto. Vrstni red za Žbogarjem se je se ježe v deveti regati povsem obrnil na glavo. Dovčerajšnja velika tekmeca - Avstralec Jake Lilly, ki je kazal, da bo najbolj nevaren, in Nizozemec Pieter-Jan Postma sta imela zelo slab dan in izpadla iz boja za odličja. V ospredje se je z odličnim nastopom v deveti regati (osvojil je 2. mesto) prebil Kljaković-Gašpić. Žbogar je obakrat jadral preudarno kot zna in ni prav nič tvegal. Držal se je svoje preizkušene formule in z defenzivnim jadranjem v
glavnem pazil na najbolj nevarne tekmece. V deveti regati na Nizozemca in Avstralca, v deseti na Hrvata. Vetrovne razmere so mu šle na roke, saj je oceanski veter pihal s hitrostjo od 6 do 11 vozlov. Bolj kot telesni napori so bili zadnji dan kvalifikacijskih regat odločilni psihični. Drugače ne gre razložiti velika nihanja Žbogarjevih zasledovalcev v obeh regatah.

»Moral sem jadrati konstantno. Morda sem zaradi tega izgubil par mest, a v zelo težkem dnevu si nisem smel privoščiti nihanj, ki so si jih nekateri drugi jadralci. Niso imeli več česa izgubiti in so tekmovali na vse ali nič. Držal sem se sredine in pazil na meni najbolj nevarne tekmece. Na koncu sem malo izgubljal, tudi zato, ker me je Britanec Giles Scott pokrival. Vendar pa so se stvari tako obračale, da sem zavoljo slabih nastopov tekmecev pridobival točkovno razliko,« je komentiral 8. in 9. mesto.

Scott je bil razred zase. Pred Žbogarjem ima 24 točk prednosti, tako da je že osvojil zlato kolajno. Bil je prepričljivo boljši v svojih oceanskih ramzerha, kot se spodobi za zmagovalca vseh regat v zadnjih štirih letih. »Scott mi je ušel v regatah na Atlantiku po močnem vetru, tako da ga nisem mogel več ujeti. Vsekakor si
je zlato zaslužil, saj je zadnja tri leta nepremagljiv. Potrdil je le tisto, kar vsi v jadranju vemo, da je šampion,«
je komentiral prepričljivo zmago Britanca, ki je tako nadaljeval prvelado v tem razredu. Od leta 200 so vsi olimpijski prvaki Britanci.

Regata za koljane bo v torek. Žbogar ne misli, da ima kolajno že v žepu. Pravi, da bo zelo težko. »Nekaj je grenkobe, ena točka, eno mesto bi pomenilo precej lažjo regato za kolajne. Tako pa smo v igri še štirje in bo dosti težje. Regata bo blizu obale, lahko se zgodi karkoli. Dobro je, da imam solidno prednost. Regata za kolajne bo zelo zahtevna, nepredvidljiva. Na svetovnem prvenstvu mi je za eno točko prinesla kolajno, skrbi me, da bi mi jo tu vzela,« je bil Žbogar zelo previden.

Mrakova in Macarolova iz brezna spet v igri za odličja

Tina Mrak in Veronika Macarol sta po sedmih regatah razreda 470 na četrtem mestu, potem ko so prireditelji razveljavili diskvalifikacijo zmagovalkam šeste regate, Avstrijkam Lari Vladau in Jolanti Ogar v sedmi regati.

Slovenki imata 33 točk, eno manj od Avstrijk in dve več od Francozinj Camille Lecointre in Helene Defrance. Na vrhu sta Britanki Hannah Mills in Saskia Clark z 20 točkami pred ameriškim dvosedom Anne Haeger-Brianne Provancha
(24).

Mrakova in Macarolova sta bili v šesti regati olimpijskega razreda 470 že v rezultatskem breznu, saj je po 20. mestu na tretjem obratu kazalo na najslabšo uvrstitev. A sta se rešili z 12. mestom. Kljub temu, da sta nazadovali na šesto mesto v skupnem seštevku, sta ostali v igri za kolajno. V sedmi regati sta naposled le naredili preobrat in razveselili trenerja Tomaža Čopija. Po dveh slabih predstavah oziroma diskvalifikaciji v peti regati in z veliko napori prijadranem 12. mestu v šesti, sta se tudi vrnili v krog posadk, ki se bodo pomerile za kolajne.

V rahlem oceanskem vetru v šestem plovu se nista najbolje znašli, tako kot v preteklih regatah. Ko pa je v sedmi veter ojačal s šestih na 12 vozlov, jima je bilo lažje. Veronika Macarol je pojasnila, da sta v prvi sobotni preizkušnji izbrali napačno smer, potem pa se iz ozadja nikakor nista mogli prebiti v ospredje. Povrhu
pa na oceanskih valovih v krmo nista tako hitri, kot si želita oziroma sta v zalivu.

»Po šestem plovu sva bili razočarani, vse skupaj pa sva z velioko truda popravili v sedmem. Dejstvo je, da morava za dober rezultat tudi dobro štartati,« je povedala četrtem tekmovalnem dnevu flokistka Macarolova.
Pred zaključnim dnevom regat za uvsrtitev v finale desetih najboljših sta spet na tretjem mestu s povsem realnimi možnostmi, da osvojita kolajno. Seveda ju do konca čakajo zelo zahtevne regate. Danes bo zagotovo odločilen dan, saj je v igri za za bron denimo kar šest posadk.

Rezultati razreda finn

9. regata: 1. Oleza (Arg), 2. Kljaković-Gašpić, 3. Foglia (Uru), 4. Junior (NZ), 5.
Pedrsen (Nor), 6. Nirkko (Fin), 8. Scott (VB), 9. Žbogar (Slo).

10. regata: 1. Foglia (Uru), 2. Scott, 3. Mitakis (Grč), 4. Paine (ZDA), 6. Salminen (Šve), 8. Žbogar.

 

Vrstni red razreda finn pred regato za kolajne

1. Scott 32 (-17, 3, 2, 1, 11, 1, 1, 3, 8, 2)

2. Žbogar 56 (3, 1, 7, 10, -15, 8, 5, 4, 9, 8)

3. Kljaković-Gašpić 69 (6, 8, 10, -15, 8, 7, 4, 10, 2, 13)

4. Paine (ZDA) 74 (7, 10, -21, 3, 14, 2, 17, 7, 10, 4)

5. Salminen (Šve) 74 (-15, 11, 13, 9, 7, 5, 6, 11, 7, 5)

...

 

Rezultati ženskega razreda 470

6. regata: 1. Vladau-Ogar (Avt), 2. Horwitz-Moddleton (Čile), 3. Bochman-Steinherr (Nem), 4. Zegers-Van Veen (Niz), 5. Haeger-Provancha (ZDA), 6. Smith-Ryan (Avs), 12. Mrak-Macarol (Slo).

7. regata: 1. Mills-Clark (VB), 2. Haeger-Provancha, 3. Aleh-Powrie (NZ), 4. Mrak-Macarol (Slo), 5. Vladau-Ogar (Avt), 6. Bochman-Steinherr (Nem).

 

Vrstni red po sedmih regatah:

1. Mills-Clark (VB) 28 (4, 7, 1, 6, 1, -8, 1),

2. Haeger-Provancha (ZDA) 24 (7, 3, -10, 2,5,5, 2),

3. Vladau-Ogar (Avs) 32 (3, 12, 12, 5, 6, 1, 5),

4. Mrak-Macarol (Slo) 33 (2, 6, 5, 4 -disk, 12, 4),

5. Lecointre-Defrance (Fra) 34 (6, -8, 2, 3, 4, 13, 6),

6. Jošida-Jošioka (Jap) 35 (1, 4, 3, 7, -19, 9, 11),

7. Aleh-Powrie (NZ) 42 (-disk, 1, 4, 1, 12, 21-disk, 3).