Kauzerjevi kolajni sledilo srebrno slovensko slavje nad Copacabano

Kajakašu Petru Kauzerju so sinoči pripravili sprejem v slovenskem poslovnem središču, nad slovito plažo v Riu.

Objavljeno
11. avgust 2016 08.09
Posodobljeno
11. avgust 2016 08.09
OI
Š. Ro.
Š. Ro.

Rio de Janeiro − Sinočnjemu velikemu veselju na brzicah je v slovenskem poslovnem središču na Copacabani sledilo tudi bučno proslavljanje srebrne kolajne, s katero je Peter Kauzer postavil piko na i svoji bogati karieri. V slovenskem poslovno-športnem središču so nazdravili velikemu uspehu, čestitke so deževale, slovenski junak se je fotografiral s kolajno in potrpežljivo odgovarjal na vprašanja.

Sprejem za slovenske olimpijce, njihove spremljevalce, gospodarstvenike in novinarje je v hotelu Windsor Excelsior pripravil slovenski veleposlanik v Braziliji Alain Brian Bergant, ob sodelovanju Olimpijskega komiteja Slovenije in Združenja Slovencev. Kauzer je bil seveda glavna zvezda, čestitala sta mu ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič in predsednik olimpijskega komiteja Bogdan Gabrovec, ki sta se pozneje tudi zavrtela ob zvolii Golice.

»London in Peking sta bila pred tekmo pozabljena. Zavedal sem se, česa sem sposoben, na koncu je malo zmanjkalo, da bi dokazal, da lahko tudi zmagam. Ne glede na to, kolajni se ne gleda v zobe, jaz sem vesel, da sem jo osvojil. Trajalo je osem let, kar nekaj znoja je v tem času na treningih preteklo, za nameček sem se še hudo poškodoval, a sem se vrnil in končno osvojil to olimpijsko kolajno. Zame je to res neverjetno,« je dejal Kauzer in zahvalil za vse čestitke. Mnogi so ob njegovem uspehi dejali, kako zelo mu privoščijo uspeh, podobno je dejal tudi sam. »Če komu privoščim, sem to jaz,« se je pošalil.

»To, kar si zdaj rekel in to, kar so sporočili drugi, mislim tudi jaz. Če komu privoščim, si to ti. Teh 26 let dela, dela tvoje družine in vseh, ki so bili in bodo ob tebi do Tokia, je nekaj izrednega in v imenu komiteja ti iskreno čestitam. Verjamem, da boš tudi ti vzornik mlajšim, tako kot je bil pred dvema desetletjema tvoj vzornik Andraž Vehovar. Na športnem in drugih področjih,« je slovenskemu junaku dejal Gabrovec.

Krivulja vendarle šla navzgor

Kauzer je osvojil tako rekoč že vse, le uspeh na olimpijskih igrah se mu je tako spretno izmikal. Bil je prvi favorit v Pekingu in v Londonu, a je vselej pogorel v veliki želji, dokler ni v Riu kot najstarejši finalist napadel nekoliko iz ozadja, predvsem pa z drugačnim, bolj umirjenim pristopom le dočakal zasluženo nagrado.

»Življenje teče dalje in šport je šport. Sestavljen je iz vzponov in padcev. Imel sem veliko vzponov na svetovni pokalih, evropskih in svetovnih prvenstvih. Imel sem tudi padce, posebej na olimpijskih igrah, a krivulja se je enkrat morala obrniti navzgor,« je povedal nekdanji dvakratni svetovni prvak in tudi priznal, da so nekdanjo ihto in neučakanost zamenjale izkušnje, spremenilo ga je tudi urejeno družinsko življenje. Po igrah v Londonu se jima je z ženo Janjo rodila hčerka Nola. »Ko postaneš oče, se spremenijo prioritete. Na prvem mestu je družina in da uživamo v življenju. Zanesljivo drži, da če si sproščen in če imaš ta del urejen in podporo doma, potem ni težko delati in vztrajati. Včasih je že kanček dvoma v športu lahko preveč.«

Tokrat kolajne ni na glas napovedoval in morda mu je tudi to pomagalo do uspeha. »Vsak športnik mora biti do sebe iskren in stati za tem, kar dela, in za tem, kar je sposoben doseči. Nikoli o sebi nisem mislil, da sem oh in sploh. A deset let sem v svetovnem vrhu in med najhitrejšimi. V London sem šel kot svetovni prvak in takrat nisem odhajal tja z izjavo, da bom nastopil po najboljših močeh. Če usmeriš energijo in misli v pravo smer, tudi uspeh pride. Na prejšnjih igrah se ni izšlo, zdaj pa.«

Kauzer je seveda poskrbel za veliko veselje v kajakaški reprezentanci, ki je 20 let po Andražu Vehovarju čakala na novo kolajno. »Najbolj je po tekmi odleglo Petru in njegovemu očetu, saj sta v priprave vlagala leta in leta dela, vsa družina pa je živela za ta slalom. Zanj in ljudi okrog njega je to velika nagrada. A veliko nas je, ki ga spremljamo dolgo, in vem, da nam ta kolajna pomeni veliko,«je povedal selektor Andrej Jelenc.