Klišina rezultata ne objokuje

Želi pa si, da bi se po igrah gonja okrog ruskega športa, ujetega v primež vsesplošnega dopinga, vendarle umirila.

Objavljeno
18. avgust 2016 18.47
Rio Olympics Athletics
J. P.
J. P.

Rio de Janeiro - Darja Klišina je med olimpijskimi igrami v Riu ena tistih športnic, o katerih se te dni največ govori. Kako tudi ne, ko pa je prikupna atletinja, sicer skakalka v daljino, edina iz ruskega tabora v kraljevski panogi, ki so ji prižgali zeleno luč za nastop v Braziliji. Vsi njeni atletski rojaki so morali namreč ostati doma zaradi suspenza po dopinški aferi, ona pa se je sankcijam izmuznila, ker trenira in živi onkraj »luže«.

V Tveru rojena 180 centimetrov visoka 25-letnica je v olimpijskem finalu s 663 centimetri zasedla deveto mesto, v kvalifikacijah je bila centimeter in mesto boljša. Finalnega dosežka ne objokuje, si pa želi, da bi se po igrah gonja okrog ruskega športa, ujetega v primež vsesplošnega dopinga, vendarle umirila. »Upam, da se bo v kratkem vse vrnilo na stare tirnice. Seveda mi ni bilo lahko biti sama na prizorišču, kajpak pa je bilo še težje kolegom, ki so bili prisiljeni ostati doma. Upam, da se bomo na prihodnjih velikih tekmovanjih vsi srečali in se skupaj borili,« je poudarila Klišina.

Glede njenega olimpijskega nastopa so domala vsak dan prihajale nove informacije. Dovoljenje za tekmovanje je dobila dva dni pred začetkom kvalifikacij, ko je Mednarodno športno arbitražno razsodišče (CAS) upoštevalo njeno pritožbo in odpravilo odločitev o prepovedi Mednarodne atletske zveze (IAAF). Ta ji je sprva dovolila nastopiti, po njenem prihodu v olimpijsko vas pa je našla »nove okoliščine v McLarnovem poročilu, ki ji onemogočajno nastop.« Naposled ugovori niso obveljali in je lahko nastopila na igrah ...