Slovenska olimpijska pravljica se nadaljuje: bron za Ano Velenšek!

Slovenska judoistka, ki ji je edini poraz prizadejala Kayla Harrison, je v borbi za bron odpravila Nemko Luise Malzahn.

Objavljeno
11. avgust 2016 17.10
Posodobljeno
11. avgust 2016 17.10
OI
J. P.
J. P.

Rio de Janeiro - Za tretje slovensko odličje na olimpijskih igrah v Riu je poskrbela judoistka Ana Velenšek, ki se je v kategoriji do 78 kilogramov veselila brona. Članica Sankakuja se je požvižgala na poškodbo kolena, zaradi katere bo morala po igrah tudi pod nož, in je v borbi za tretje mesto ugnala Nemko Luise Malzahn. Pred tem je morala v polfinalu priznati premoč edinole prvopostavljeni branilki olimpijskega zlata, Američanki Kayli Harrison. Prvič doslej se je zgodilo, da se slovenska judoistična odprava z olimpijskih iger vrača z dvema kolajnama (za zlato je v torek poskrbela Tina Trstenjak), skupno so jih naše judoistke doslej vpisale že pet.

Skozi Anin bronast četrtek ...

Po velikem, zlatem podvigu Tine Trstenjak v Riu je danes slovenski judo polagal upe v Ano Velenšek, ki je kljub poškodbi kolena, zaradi katere bo morala po olimpijskih igrah tudi pod nož, merila visoko v kategoriji do 78 kilogramov. Prvo današnjo oviro je uspešno preskočila, uvodno tekmico, Ukrajinko Viktorijo Turks, je namreč odpravila z minimalno prednostjo ene kazni, ki jo je poraženka prejela sredi dvoboja, po dveh minutah borbe, zaradi premalo aktivne igre.

Nasprotnici sta se spopadli devetič doslej, Slovenka je bila uspešnejša že sedmič, pred tem je Ukrajinko nazadnje odpravila v četrtfinalu lanskih evropskih iger (ki so hkrati štele tudi za evropsko prvenstvo) v Bakuju. Velenškova je pokazala ravno toliko, kolikor je bilo potrebno za zmago, do katere se je dokopala domala brez pravega napada. Nato ji je v četrtfinalu stala nasproti prekaljena 30-letna Kubanka Yalennis Castillo, ki je šele po desetih minutah borbe in zlati točki odpravila Nizozemko Marhinde Verkerk.

Ana Velenšek (v modrem kimonu) je kljub poškodovanemu kolenu končala na zmagovalnem odru. Foto: Tošifumi Kitamura/AFP.


Ana se še nikdar v karieri ni pomerila z nobeno kubansko tekmico, tokrat pa je znala izkoristiti utrujenost finalistke olimpijskega turnirja v Pekingu 2008 in je dvoboj z zmago hitro pripeljala pod streho. Borbe je bilo konec po pičli minuti, ko je Slovenka Castillovo z vzvodnim prijemom pritisnila na tatami in jo prisilila, da je dvakrat potapkala z roko po podlagi, s čimer je mehiški sodnik naznanil konec obračuna. Kubanka se sicer s takšno odločitvijo ni strinjala in je jezno krilila z rokami, nato pa v solzah zapustila prizorišče.

Do kolajne se je Ana dokopala s tremi zmagami in enim porazom. Foto: Toru Hanai/Reuters.


V večernem polfinalu je 25-letno Velenškovo, ki je že doslej prišla precej dlje kot pred štirimi leti v Londonu, kjer jo je že uvodoma izločila Poljakinja Daria Pogorzelec, čakal najzahtevnejši možen zalogaj: prvopostavljena Američanka Kayla Harrison, ki je bila pred tem že premočna za Kitajko Zhehui Zhang in Madžarko Abigel Joo. Kayla, s katero je Ana skorajda vrstnica (pred tedni je namreč dopolnila 26 let), je namreč svetovna prvakinja izpred šestih let in brani olimpijsko zlato iz Londona.

Velenškova in Harrisonova sta se v medsebojnem obračunu pred Riom nazadnje udarili konec letošnjega junija v finalu velike nagrade v Budimpešti, naša predstavnica je morala tedaj tekmici priznati premoč. Dekleti sta si sicer doslej nasproti stali osemkrat, prav v vseh poskusih pa je bila, zanimivo, uspešnejša Američanka. In boljša je bila tudi nocoj, po manj kot minuti in tri četrt je ujela članico Sankakuja z vzvodnim prijemom in jo prisilila k vdaji. S tem se je Harrisonova prebila v finale, kjer jo bo čakala Francozinja Audrey Tcheumeo, ki je na veliko razočaranje domačih navijačev odpravila Brazilko Mayro Aguiar.

Petindvajsetletnica iz Šmartnega v Rožni dolini se je tako v borbi za bron pomerila z Nemko Luise Malzahn, s katero je imela v preteklosti precej boljši izkupiček kot s Harrisonovo. V 13 medsebojnih dvobojih se je sedemkrat smejalo Velenškovi, šestkrat pa Malzahnovi, ki je s 26 letu mlajša sestra Claudie Malzahn, ki je morala, zanimivo, v uvodnem dvoboju prejšnjih olimpijskih iger v Londonu premoč prav tako priznati Slovenki, poznejši zmagovalki Urški Žolnir. Luise je bila bronasta na lanskem svetovnem prvenstvu v Astani.

Kayla Harrison je bila premočna za Ano Velenšek (v modrem kimonu). Foto: Toru Hanai/Reuters.


Ana je začela brezkompromisno in odločno, kot da bi bilo z njenim kolenom vse v najlepšem redu. Po polovici dvoboja je v zmagovit prijem ujela tekmico, ki se ni več izvlekla iz njega, dolgo časa se je resda upirala, nato pa, povsem brez zraka, le predala obračun. S tem je Velenškova popolnila komplet slovenskih odličij v Riu, po zlatu Tine Trstenjak in srebru Petra Kauzerja je primaknila še bron, za katerega je, kot za veliko večino slovenskih judoističnih podvigov, zelo zaslužen tudi trener Marjan Fabjan. V finalu je Harrisonova odpravila še francosko tekmico Tcheumeovo.