Korošica po dosežek, ki je v Londonu vodil v finale

Tjaša Oder med osrednjimi slovenskimi aduti v bazenu, ravenska kolegica Tjaša Šegel pa novinka.

Objavljeno
25. julij 2016 23.53
Odpto DP Slovenije. Plavalka Oder Tjaša. V Kranju 6.6.2015
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ravne na Koroškem – V zadnjih letih ni plavalnega kluba na Slovenskem, kot je Fužinar, ko gre za redne in vidne vloge plavalcev v različnih reprezentančnih selekcijah. Ob Damirju Dugonjiću je na prihajajočih OI tudi Tjaša Oder resna kandidatka za odmevno uvrstitev, torej za nastop v finalu, Janja Šegel, nova obetavna koroška plavalka, pa je sploh najmlajša slovenska udeleženka iger.

Odrova je nekajkrat na zadnjih velikih tekmovanjih že opozorila nase. Z zadnjega evropskega prvenstva se je vrnila z bronom, ki se ji je za eno mesto pred dvema letoma izmuznil. Vedno znova pa je potrdila svojo konkurenčnost, ko je vadila v domačem okolju s trenerjem Gorazdom Podržavnikom. Onstran Atlantika je študirala in sklepala prijateljstva, v vodi, tudi zaradi smole s trenerjem, ji še zdaleč ni šlo tako kot doma. Zdaj izgovorov ni več, olimpijski izziv je pred vrati, tekmovalni cilj pa zagotovo doseči več kot na prejšnjih igrah v Londonu. Takrat je bila na 800 m prosto 25.

»Prav imate, res ni več izgovora. Resda bomo plavali v nenavadnih popoldanskih in poznejših večernih terminih, a se s tem ne obremenjujem, ker bodo pač razmere enake za vse. Predvsem pa se bomo v tem tednu v Santosu dobro navadili na Brazilijo, vreme in časovno razliko, tako da res ne bo težav,« je omenila. Opravičila noče iskati niti ob spoznanju, da na olimpijskem seznamu trenerjev slovenske plavalne reprezentance ne bo Podržavnika. »Jasno, da bi mi bilo lažje, ko bi bil z menoj na prizorišču, a povsem razumem njegovo dolgo sezono. Zaslužil si je nekaj počitnic, nenazadnje sva podčrtala kot osrednji cilj najprej evropsko prvenstvo, število spremljevalcev na igrah pa je omejeno in verjamem, da mi bodo drugi trenerji pomagali, zlasti Matija Medvešek me res že dolgo pozna,« je omenila trenerja Damirja Dugonjića in še petnajstih plavalcev pri Fužinarju.

Na omenjenem prvenstvu stare celine je na 800 m dosegla državni rekord s časom 8:25,68, ki si ga zdaj delita skupaj z Anjo Klinar, saj ga je nato Gorenjka julija izenačila po prihodu z višinskih priprav. Nad slednjimi v Franciji med slovenskimi reprezentanti večinoma ni bilo pripomb. Odrova je omenila izjemne razmere za vadbo, le jedi niso bile tako slastne kot na pripravah v preteklosti v Španiji in Južni Afriki. »Tokrat je pač šlo za lahko športno prehrano, zredil se zagotovo ni nihče,« se je nasmehnila in napovedala boj za novi državni rekord v Riu: »Na prejšnjih igrah je hitrejše plavanje od 8:25 zadostovalo za uvrstitev v finale, bomo videli, kako bo tokrat.« Počitnic za Korošico tokrat ne bo, saj jo že nekaj dni po preizkušnji v Braziliji čaka nadaljevanje poslovnega študija v Arizoni. »Vedno sem rada doma, a tudi številne znane obraze v ZDA že pogrešam.«

Zgodba Tjaše Šegel je še daleč od študija. Pred poldrugim mesecem je praznovala 15. rojstni dan, septembra bo prvič prestopila gimnazijski prag. A pred tem bo že okusila olimpijski vrvež. »Morda že čutim nekaj treme, a predvsem sem vesela, da bom pri naši reprezentanci najmlajša. Potrudila se bom po najboljših močeh,« ni delovala prav razočarano, ker je normo za nastop na 200 m prosto dosegla prepozno, na zadnjem mladinskem EP. To tekmovanje je bilo za najstnico najbolj pomembno v sezoni, zdaj ji sledi le še olimpijska nagrada, v kateri bo poskusila, kolikor bo le mogoče, uživati.

Stroka hvali tako njeno nadarjenost kot prizadevnost, sama se zaveda, da je na želeni poti navzgor še veliko visokih vstopnic. Ravenčanka ima najraje prosti slog plavanja, v šolskih klopeh biologijo, ceni atletiko, med konjički pa posebej podčrta planinstvo.