Kratek oddih za Rio, nato še paraolimpijske igre

Slovenijo bo v atletiki, plavanju, strelstvu, kajakaštvu in kolesarstvu zastopalo vsaj osem športnikov invalidov.

Objavljeno
22. avgust 2016 18.03
vpo-Primoz Jeralic, Slovenian paralympic athlete
J. P.
J. P.

Ljubljana - Olimpijski Rio si bo po koncu natrpanih dveh tednov pestrega športnega dogajanja lahko oddahnil, vendar ne za dolgo. Že čez dobra dva tedna, 7. septembra, se namreč začenjajo poletne paraolimpijske igre, petnajste po vrsti, ki bodo trajale 12 dni. Pod slovensko zastavo bo tekmovalo vsaj osem športnikov, ali bo še kakšen več, pa bo odvisno od tega, ali bo Mednarodno arbitražno športno razsodišče (CAS) v Lozani kvalificiranim ruskim predstavnikom prižgalo zeleno luč za nastopanje.

Olimpijske norme imajo v žepu maratonec Sandi Novak, strelci Veselka Pevec, Franček Gorazd Tiršek, Franc Pinter in Damjan Pavlin, kolesar Primož Jeralič, kajakaš Dejan Fabčič in plavalec Darko Đurić. Dokončna sestava delegacije bo znana po 28. avgustu, ko bo CAS odločal o priporočilu Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC) o prepovedi nastopa ruskim športnikom invalidom zaradi tamkajšnjega sistematičnega dopinga. Če bo CAS prikimal, se bo sprostilo 250 mest, obstaja torej možnost, da bi kakšno pripadlo tudi Sloveniji.

V Riu bo sicer udeležba rekordna, saj je predvidenih kar 4350 športnikov invalidov iz 176 držav, ki se bodo potegovali za 528 odličij, televizijska slika z dogodka pa bo šla v 120 držav, med njimi tudi v Slovenijo. Po predvidevanjih IPC si bo igre v prenosih ali posnetkih skupno ogledala kar milijarda športnih privržencev z vseh koncev sveta.