Lahko bi pristal na invalidskem vozičku

Največji zvezdnik nogometnega olimpijskega turnirja Brazilec Neymar ima jasno nalogo – osvojiti prvo zlato olimpijsko odličje.

Objavljeno
21. julij 2016 22.42
FBL-ESP-LIGA-DEPORTIVO-BARCELONA
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Kaj pomenijo letos olimpijske igre za brazilsko reprezentanco, je dokazal Neymar. S svojim klubom Barcelono se mu je uspelo dogovoriti, da ga spustijo na domače OI, toda v zameno se je moral odpovedati nastopu na ameriškem prvenstvu. Največji zvezdnik nogometnega olimpijskega turnirja pa ima zdaj jasno nalogo – osvojiti prvo zlato olimpijsko odličje. Zase in za državo.

Neymar še zdaleč ni prišel do svojega vrhunca (seveda, če ne bo nadaljnjih poškodb), toda brazilski nogometni virtuoz ima za seboj že toliko dogodivščin, kot da ima 40 let, in ne samo 24. Da je nekaj posebnega, so bogati evropski klubi ugotovili kaj kmalu. Sprva ga je v svoje mladinske selekcije zvabil madridski Real, predvsem je bil nad Neymarjem navdušen Emilio Butragueño, nekdanji vrhunski nogometaš in zdaj eden od vodilnih mož kraljevskega kluba. Neymar je za Real odigral nekaj tekem, a ker je bil mladoleten, mu v Madridu niso mogli urediti vseh papirjev za dolgoročnejšo pogodbo. Zataknilo se je v pogovorih s starši glede zaposlitve v španski prestolnici. Istočasno so se zganili pri Santosu, matičnemu Neymarjevemu klubu, in družinski proračun obogatili za milijon brazilskih realov (300.000 evrov).

Ljubezen do Reala je nato usahnila, Neymar pa se je začel spogledovati z Barcelono. Katalonci so zmagali v bitki za njegov podpis, toda plačali so visoko ceno. Sprva so sporočili, da so za brazilskega napadalca odšteli vsega 17 milijonov evrov odškodnine, kar pa je bil sumljivo nizek znesek. Kmalu je postalo jasno, da je Barcelona 40 milijonov € nakazala tudi njegovim staršem, skupno naj bi za Neymarja plačala več kot sto milijonov €. Ob seštevku vseh klavzul gre tako za najdražji nogometni prestop v zgodovini.

Zaradi finančnih malverzacij se je Neymar skupaj s katalonskimi šefi znašel v številnih preiskavah. Najprej v Španiji in zatem v rodni Braziliji. Pred nekaj meseci so mu v domovini zasegli premoženje v vrednosti 42 milijonov € zaradi neplačanih davkov med letoma 2011 in 2013 ter spornega prestopa v Barcelono. Pod opis »premoženje« spadajo jahta, zasebno letalo, več bančnih računov in stanovanjski kompleksi v šestih brazilskih mestih. Kljub temu Neymar ostaja zvest Barceloni. Nedolgo nazaj je podpisal novo bogato pogodbo. V Kataloniji bo ostal vsaj do leta 2021, odkupna klavzula pa znaša 250 milijonov evrov.

Z Barcelono je v sezoni 2014/15 osvojil kar pet od možnih šestih lovorik (ligo prvakov, špansko prvenstvo, španski pokal, evropski superpokal in svetovno klubsko prvenstvo), manj uspešen je z reprezentanco. Pred dvema letoma je bil sicer najboljši brazilski nogometaš na domačem svetovnem prvenstvu, toda v četrtfinalu proti Kolumbiji se je poškodoval. V zadnjih minutah obračuna ga ja v hrbet udaril nasprotnikov branilec Juan Zuñiga, zato je Neymar skoraj ohromel.

»Če bi me Zuñigovo koleno zadelo le dva centimetra nižje, bi bil danes prikovan na invalidski voziček,« je ob prvem srečanju z novinarji po tekmi s Kolumbijo povedal Neymar. »Bog vse ve. Če je dopustil, da se je to zgodilo, je to zagotovo storil z razlogom. Navsezadnje pa je bil na moji strani, saj me je blagoslovil in rešil pred najhujšim. Zuñiga me je dan pozneje poklical in se mi opravičil, jaz pa sem mu odpustil in mu zaželel vse dobro tudi vnaprej. Nobenih zamer ne gojim, seveda ga ne sovražim. Zmotilo me je le, ker je dejal, da je šlo zgolj za običajen prekršek v žaru borbe. To pa ni bilo res. Ko imam pregled nad tem, kar se dogaja okrog mene, se lahko branim. Ob napadih izza hrbta se pač ne morem.«

Neymar je lani v bitki za najboljšega nogometaša na svetu zaostal le za Lionelom Messijem in Cristianom Ronaldom. Toda po vseh klubskih uspehih želi še reprezentančno lovoriko, kar pa bo težko zaradi krize brazilskega nogometa. Selektorji se sicer menjajo, toda spremembe na boljše ni. Morda bodo točko preloma prinesle olimpijske igre. A nekaj je povsem jasno – Brazilija ne bo uspešna, če ne bo blestel Neymar.