Le malo je zmanjkalo do odra, Špela Ponomarenko Janić četrta

Slovenska kajakaška šprinterka na mirnih vodah: "Zelo sem zadovoljna s četrtim mestom."

Objavljeno
16. avgust 2016 16.59
OI
J. P.
J. P.

Rio de Janeiro − Edina slovenska predstavnica v šprintu na mirnih vodah na olimpijskih igrah v Riu, izkušena kajakašica Špela Ponomarenko Janić, je v svojem prvem nastopu na tokratnem tekmovanju, zanjo že tretjem zaporednem, končala na nehvaležnem četrtem mestu. Potem ko je v predtekmovanju na 200-metrski razdalji vpisala tretji čas (40,387), je bila v polfinalu nekoliko počasnejša (40,797), kar je zadostovalo za sedmi dosežek, po nastopu pa je poudarila, da rezultati zaradi vetra niso bili povsem merodajni.

Tudi v finalu je na startu nekoliko zaspala, na polovici proge pa pritisnila na plin in le za malo zgrešila zmagovalni oder, za katerega je bila prepočasna za 0,368 sekunde. Njen čas je bil skoraj tak kot v polfinalu (40,769). Pričakovane zmage se je veselila Novozelandka Lisa Carrington (39,864), ki je prvo izzivalko, Poljakinjo Marto Walczykiewicz, pustila za seboj za skoraj pol sekunde (40,279), družbo jima je na stopničkah delala 33-letna v Ukrajini rojena Ina Osipenko-Radomska, ki zastopa barve Azerbajdžana. Jutri Ponomarenko Janićevo, povratnico po porodu, čaka že nov izziv, kvalifikacije na 500-metrski razdalji.

V finalu B na 200 metrov je zmagala Špelina svakinja Nataša Dušev Janić, ki vesla za Madžarsko, skupno pa je zasedla deveto mesto. Četrtouvrščena slovenska predstavnica je postavila svoj najboljši olimpijski dosežek doslej, kar je bil tudi eden od njenih ciljev v Riu. Pred štirimi leti v Londonu je bila namreč deseta na krajši in dvanajsta na daljši razdalji, še štiri leta prej v Pekingu pa šesta, kar je bila izenačena osma najboljša slovenska uvrstitev na igrah. Carringtonova, sicer štirikratna svetovna prvakinja, se je uspešno spopadla z vlogo favoritinje, bila pa je edina, ki se je − podobno kot že v polfinalu − spustila pod mejo 40 sekund in tudi vpisala nov olimpijski rekord.

"Zelo sem zadovoljna s četrtim mestom. Rekli so, da sem zelo blizu, tega sicer nisem čutila in tri desetinke na 200-metrski razdalji niso tako malo. Bilo je težko. Pred tekmo je pihal bočni veter in moja proga za ta veter ni bila najboljša, zato se nekako nisem znašla. A na srečo na tekmi tega vetra ni bilo več. Osredotočila sem se sama nase. Start je bil 100-odstotkov boljši kot včeraj in mislim, da sem odveslala zelo dobro tekmo in dosegla svoj najboljši olimpijski izid," je po tekmi povedala slovenska reprezentantka, ki je tik pred igrami v Španiji trenirala skupaj s staro in novo olimpijsko prvakinjo, obe pa se že dogovarjata tudi za naslednje leto. "Mislim, da je obema koristilo."

Ponomarenkova na olimpijskih igrah tekmuje že tretjič. Zdajšnje so posebne, saj prvič nastopa kot mama in kot pravi, zelo pogreša svojega malega Adama. "Ni lahko združevati športa in materinstva, a na srečo imam mamo, ki je že v pokoju in ga čuva. Zdaj pa sva prvič toliko časa od doma, zato mu bomo ob vrnitvi posvetili še toliko več časa," še razlaga tekmovalka, ki jo na tekmah spremlja mož in trener Stjepan Janić.

IZIDI

1. Lisa Carrington (NZ) 39,864 - OR
2. Marta Walczykiewicz (Pol) 40,279
3. Ina Osipenko-Radomska (Aze) 40,401
4. Špela Ponomarenko Janić (Slo) 40,769
5. Sarah Guyot (Fra) 40,894
6. Teresa Portela Rivas (Špa) 41,053
7. Linnea Stensils (Šve) 41,293
8. Ina Klinova (Kaz) 41,521