Marko Bezjak: Pri naši igri niso pomembni centimetri

Pogovor z Markom Bezjakom, ki je bil januarja odpisani organizator igre, zdaj pa zabija gole kot levi zunanji igralec.

Objavljeno
08. avgust 2016 22.08
Miha Hočevar
Miha Hočevar

Rio de Janeiro – Slovenska rokometna reprezentanca ima toliko organizatorjev igre, da bi jih lahko posojala drugim, a ima obenem veliko vrzel na mestu levega zunanjega igralca. To je k prekvalifikaciji prisililo Marka Bezjaka, ki se je v novi vlogi zelo dobro znašel. Še na začetku leta pri selektorju Veselinu Vujoviću odpisani »Bezo« je olimpijski turnir začel kot ena glavnih napadalnih osti.

Zmagam na uvodnih tekmah velikih turnirjev, ki jih praviloma spremlja precejšnja negotovost in napetost, ne gre gledati v zobe. Pa vendarle, na papirju šibkejši Egipt je padel težje od pričakovanj.

Zmaga je bila minimalna, a smo vedeli, da bo težko. Tako tesno pa je bilo predvsem, ker nismo izkoristili nekaj priložnosti, s katerimi bi tekmo lahko odločili že prej. Če zapraviš »zicer« in sedemmetrovko v končnici, se lahko hitro kaj zaplete. Na koncu se je dobro končalo. Moramo se sprostiti, predvsem v obrambi pa moramo biti bolj agresivni, bolj moramo verjeti vase. Iz tekme v tekmo bo boljše.

Za vse slovenske reprezentante razen za Uroša Zormana in Vida Kavtičnika je bil to olimpijski krst. Vi ste ga dočakali pri zrelih 30 letih. Kako ste ga doživeli?

Vredno je bilo čakati in trenirati vsa ta leta. Olimpijske igre so največji športni dogodek. Naredili bomo vse, da dosežemo odmeven rezultat in da bodo vsi Slovenci ponosni na nas.

Igrate v vlogi, v kateri vas nismo vajeni gledati. Ne vodite igre, temveč zabijate gole z leve strani zunanje linije, na kateri pri večini reprezentanc kraljujejo orjaki, ki v višino merijo precej več kot vaših 184 cm. Kako ste se znašli v novi vlogi?

To res ni moje tipično igralno mesto, a naš sistem igre je tak, da centimetri niso pomembni. Vsi znamo streljati in preigravati v igri mož na moža, dobro tečemo brez žoge. S to igro bomo skušali doseči čim več.

Ta bi lahko bila tudi dvorezen meč na dolgem turnirju. Takšen slog igre ponavadi zahteva večjo porabo energije, ki pride v izločilnem delu še kako prav?

Proti Egiptu se nisem posebej utrudil, saj tudi nisem veliko igral v obrambi. Mislim, da bomo znali razporediti moči, to pot je tudi zelo malo igral Dean Bombač. Gotovo imamo še rezerve za prihodnje dvoboje.


»Vsi znamo streljati in preigravati v igri mož na moža, dobro tečemo brez žoge,« pravi Marko Bezjak. Foto: Matej Družnik/Delo

Vaš reprezentančni preporod je presenetljiv, ker vas je selektor črtal s svojega seznama za januarsko EP na Poljskem. Ste imeli kaj pomislekov, ko vas je v izbrano vrsto spet povabil za olimpijske kvalifikacije?

Vrnil sem se zaradi želje, da bi igral na olimpijskih igrah. Pri sebi sem si rekel, da se izplača, in ni mi žal, da sem spet zraven. Ta reprezentanca je super, ne vem, če smo sploh kdaj bili takšna ekipa, kot smo sedaj. Vsi se dobro razumemo, v užitek mi je biti del takšnega kolektiva.

Vujović sicer velja za trenerja trde roke, diktatorja na klopi. Je bilo to tisto, kar ste potrebovali, da ste spet stopili skupaj?

Že prej smo vedeli, kakšen je, tako je deloval povsod, kjer je bil trener. Mi smo ga sprejeli takšnega, kot je, očitno dobro vpliva na nas, saj dosegamo dobre rezultate. Ne vem, če gre tu za trdo roko. Takšen je bil na treningih tudi njegov predhodnik Boris Denič. Vujović je osebnost, do katere imamo vsi strahospoštovanje, je avtoriteta, ki ji sledimo. Dosežki kažejo na to, da mu moramo verjeti.

Že danes vas bo popeljal v naslednjo bitko, sila zahtevno tekmo proti gostiteljem OI Brazilcem. Bo Slovenija kos nalogi?

Dvorana bo polna, a nam je v užitek igrati pred polnimi tribunami. Pritisk gledalcev na nas nedvomno bo, morda bodo domačine vzeli v bran tudi sodniki. To bomo morali odmisliti, kar nam proti Egiptu ni najbolje uspevalo. Na to se bo treba navaditi in se osredotočiti na svojo igro. Na koncu pa uživati v izjemnem vzdušju, ki ga bodo pripravili domači navijači, in zmagati.

Na to so bržkone računali tudi na papirju močnejši Poljaki in se opekli. So vas Brazilci presenetili z uvodno zmago?

Predvsem so me razočarali Poljaki, ki so pokazali premalo. Gostitelji so se dobro pripravili nanje, imeli dobro razpoložene vratarje. Pričakovati je bilo, da bodo doma fanatični, presenečenje pa je, da so vodili že za šest golov in da so zmagali tako gladko.

Bo to že ključna tekma za preboj v četrtfinale? Po njej vas čakajo le še evropski derbiji.

Vsaka tekma je ključna, če to dobimo, bo kajpak vse lažje, vrata četrtfinala bi se nam odprla na stežaj. Sicer smo sposobni premagati tudi vse ostale reprezentance, tako da nas morebiten spodrsljaj ne bi smel iztiriti.