Na papirju najugodnejši žreb za Tino

Judo: Adrian Gomboc jutri na olimpijskih igrah z evropskim prvakom.

Objavljeno
05. avgust 2016 23.31
Na sliki Tina Trstenjak.Trening judoistov, ki potujejo na olimpijske igre v Rio, Podčetrtek, 7. junija 2016 [judo,Podčetrtek,treningi,Tina Trstenjak]
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Rio de Janeiro – Na olimpijskem turnirju v judu ima od Slovencev največje možnosti za odmevnejši uspeh Tina Trstenjak, ki je kot št. 1 na lestvici svetovne zveze (IJF) neposredno uvrščena v osmino finala kategorije do 63 kilogramov. Njena prva torkova tekmica bo zmagovalka dvoboja med Italijanko Edwige Gwend in Švedinjo Mio Hermansson. Varovanka Marjana Fabjana ima z obema pozitivno bilanco; proti Gwendovi je dobila pet od šestih dvobojev, proti Hermanssonovi pa štiri od petih.

Že jutri bo ognjeni krst na OI prestal Adrian Gomboc (do 66 kg), ki mu je žreb z Važo Margvelašvilijem, letošnjim evropskim prvakom iz Kazana, za začetek namenil težkega nasprotnika. A 21-letni judoist iz Rakičana pri Murski Soboti je dobro leto starejšega Gruzinca že premagal, in sicer lani z minimalno prednostjo ene kazni na turnirju za svetovni pokal v Cluju, kjer se je nato ovenčal z zlato lovoriko. Predtem je pred Margvelašvilijem dvakrat klonil z iponom.

V ponedeljek bodo Slovenci stiskali pesti za Roka Drakšiča (do 73 kg), ki se bo najprej spoprijel z Izraelcem Sagijem Mukijem, proti kateremu v dvobojih vodi s 3:1. Nazadnje sta si iz oči v oči zrla oktobra lani na tekmovanju za grand slam v Parizu, kjer je »Roki« zmagal za yuko.

Miha Žgank (do 90 kg) bo v sredo debitiral na OI proti Srbu Aleksandru Kukolju, s katerim je izgubil vse tri dosedanje obračune, zato pa je Ana Velenšek (do 78 kg), ki se bo pod slovensko zastavo borila v četrtek, proti Ukrajinki Viktoriji Turks doživela le dva poraza, šestkrat pa je bila boljša od svoje prve tekmice v areni Carioca.