Najprej na paraolimpijske igre, nato po evtanazijo

Belgijska paraolimpijka Marieke Vervoort ima neozdravljivo degenerativno bolezen.

Objavljeno
05. avgust 2016 20.34
A. V.
A. V.

Bruselj - Belgijska paraolimpijka Marieke Vervoort bo v Riu de Janeiru vnovič nastopila na olimpijskih igrah, pred odhodom v Brazilijo pa je predstavila svoj seznam želja. »Po Riu bom končala športno kariero, nato pa bom skušala uživati v svojih zadnjih trenutkih,« je spregovorila.

Vervoortova ima neozdravljivo degenerativno bolezen. Bolečine so prisotne ves čas, večkrat tudi omedli, ponoči zelo težko spi. »Vsakdo me vidi nasmejano, ko prejmem kolajno, toda nihče ne vidi temne plati mojega življenja,« je rekla.

Bolezen so ji diagnosticirali leta 2008. Pred tem je bila triatlonka, a predala se ni niti v težkih časih. Čeprav je pristala na invalidskem vozičku, je še naprej dejavna v športu. Na paraolimpijskih igrah bo znova nastopila v atletiki, na prejšnjih OI v Londonu je osvojila zlato in srebrno kolajno. »Kadar tekmujem v vozičku, vse slabe stvari izginejo - strah, žalost, trpljenje, razočaranje... Na takšen način mi je uspelo zmagati,« je dejala belgijska športnica.

Toda 37-letnica v mislih nima le paraolimpijskih iger. »Počasi razmišljam o evtanaziji. Želim si, da bi se vsi od mene poslovili nasmejani in s šampanjcem v rokah,« je povedala.

Evtanazija je sicer v Belgiji dovoljena od leta 2002.