Najtrofejnejši vseh časov še dvakrat zlat

Ameriški plavalni zvezdnik Michael Phelps ima zdaj v žepu že petindvajset olimpijskih odličij, od tega kar 21 zlatih.

Objavljeno
10. avgust 2016 08.44
APTOPIX Rio Olympics Swimming
J. P.
J. P.

Rio de Janeiro - Neustavljivi ameriški plavalni superzvezdnik Michael Phelps se je še utrdil v vodstvu najtrofejnejših športnikov v zgodovini poletnih olimpijskih iger. Sinoči je v svojo bogato in dih jemajočo zbirko dodal še novi dve odličji najžlahtnejšega leska, ki jih bo imel odslej v vitrini že kar 21, skupaj pa neverjetnih 25. Za primerjavo: na večni lestvici mu je še najbliže nekdanja telovadka iz Sovjetske zveze Larisa Latinina z 18 kolajnami, od tega devetimi zlatimi.

Phelps je ponoči po slovenskem času najprej opravil s konkurenco na 200 metrov delfin, nato pa obilno pripomogel še k zlatemu uspehu ameriške štafete na 4 x 200 metrov prosto. Ob njem so k zmagi svoj delež prispevali še Conor Dwyer, Townley Haas in Ryan Lochte, skupaj je četverica ZDA s časom 7:00,66 prve tekmece Britance ugnala za dve sekundi in pol, brona so se veselili Japonci.

Že pred tem si je 31-letni Phelps za svojo tretjo zlato kolajno v Riu - eno je vpisal še s štafeto 4 x 100 metrov - pokoril konkurenco tudi na 200 metrov delfin s časom 1:53,36, družbo sta mu na stopničkah delala Japonec Masato Sakai (1:53,40) in Madžar Tamas Kenderesi (1:53,62). Branilec naslova iz Londona, Južnoafričan Chad le Clos, se je moral zadovoljiti z nehvaležnim četrtim mestom, za odličjem pa zaostal skoraj pol sekunde.