Brazilski nogometaši so se rešili, slovo Mehičanov in Argentincev

Pari četrtfinala so Brazilija - Kolumbija, Južna Koreja - Honduras, Nigerija - Danska in Portugalska - Nemčija.

Objavljeno
11. avgust 2016 09.40
TOPSHOT-FBL-OLY-2016-RIO-DEN-BRA
Š. Ro., STA
Š. Ro., STA

Rio de Janeiro - Na nogometnem olimpijskem turnirju v Riu so znani vsi četrtfinalisti. Med njimi so vendarle tudi Brazilci, ki so se na odločilni tekmi izognili izpadu in napredovali po zmagi nad Dansko s 4:0 (2:0).

V Salvadorju je Brazilija ostala neporažena na 14 zaporednih dvobojih. Danska je že ob polčasu zaostajala z 0:2, nato pa so gostitelji OI zabili še dva gola in končali na prvem mestu v skupini A. Pred tem so na dveh tekmah v Brazilii le remizirali z Irakom in Južno Afriko. Ti ekipi sta se na drugi današnji tekmi skupine razšli z 1:1 in končali OI. V primeru zmage ene ali druge ekipe bi izpadli Danci.

Brazilski zveznik Neymar ponovno ni zadel, vendar je uspešno sodeloval pri gradnji akcij, izkazal pa se je izjemno obetavni Gabriel Barbosa, ki je proti Dancem zadel dvakrat, prvič v 26. minuti, ko je prekinil 200 minuti strelski post svoje reprezentance. »Gabigol« je bil uspešen še v 80. minuti, zadela pa sta še Gabriel Jesus (40.) in Luan (50.).

Konec za Mehiko in Argentino

Manj uspešni so bili Mehičani, branilci naslova, za katere so OI že končane. Po porazu z Južno Korejo z 0:1 in zmagi Nemčije proti Fidžiju so se z 10:0 kot tretjeuvrščeni v skupini C poslovili od Ria. Mehičani so imeli več kot 20 strelov proti tekmečevim vratom, a Korejci so bili natančnejši, enega od petih strelov so unovčili za zmago na tekmi in v skupini. Strelec je bil Kwon Chang-Hoon v 77. minuti. Na drugi tekmi skupine so Nemci prerešetali mrežo Fidžija, pri tem je najbolj blestel Nils Petersen s štirimi zadetki, Max Meyer pa je dodal tri. Zgrešil je tudi najstrožjo kazen.

V skupini D se je od tekmovanja poslovila nogometna velesila Argentina. Ta je igrala 1:1 s Hondurasom, kar je pomenilo, da med najboljših osem napredujejo igralci iz Srednje Amerike. Obe ekipi sta zgrešili po eno enajstmetrovko, Honduras je drugo izkoristil, Argentini pa je neodločen izid priigral Mauricio Martinez v sodniškem dodatku. V četrtfinale se je iz te skupine prebila še Portugalska, ki je igrala 1:1 proti Alžiriji.

Iz skupine B sta se v četrtfinale prebili Nigerija in Kolumbija. Nigerijci so bili že pred tem med najboljšimi osmimi, tokrat so si tako lahko privoščili poraz proti Kolumbijcem. Ti so zmagali z 2:0, zadela sta Teofilo Gutierrez in Dorlan Pabon. Na drugi tekmi, ki ni odločala o ničemer, je Japonska z 1:0 ugnala Švedsko.

Pari četrtfinala, tekme bodo v soboto zvečer in v nedeljo zjutraj po slovenskem času, so Brazilija - Kolumbija, Južna Koreja - Honduras, Nigerija - Danska in Portugalska - Nemčija.