Olimpijska vas v Riu tudi uradno odprta

Skupaj bo v vasi okrog 18.000 športnikov, trenerjev in drugih spremljevalcev iz prek 200 držav, ki bodo bivali v 3604 apartmaji in 31 stavbah.

Objavljeno
24. julij 2016 15.51
OLYMPICS-RIO/
A. V., STA
A. V., STA
Rio de Janeiro - Olimpijska vas v Riu de Janeiru je bila tudi uradno odprta; slovesno odprtje olimpijskih iger bo sicer 5. avgusta. Skupaj bo v vasi okrog 18.000 športnikov, trenerjev in drugih spremljevalcev iz prek 200 držav, ki bodo bivali v 3604 apartmaji in 31 stavbah, zanje pa bo skrbelo okrog 13.000 zaposlenih in prostovoljcev.

V vasi je velika jedilnica z ogromno kuhinjo, ki sprejme 5000 ljudi, s sodobno opremo napolnjena telovadnica, bolnišnica, prostori za prosti čas, frizerski in lepotilni salon, sedem pralnic in verski center ter prostor za žalovanje, posebej za tistimi osebami, ki bodo umrli na prizorišču OI.

Olimpijka vas leži na zahodnem delu 6,5 milijonskega brazilskega metropolisa v predelu Barra da Tijuca in je 1,5 kilometra oddaljena od Olimpijskega parka, kjer je večina športnih objektov. Ker so za gradnjo denar namenili privatni investitorji in družbe, bodo vas po olimpijskih in septembrskih paraolimpijskih igrah, tako kot večino v preteklosti, prodali.

Pričakujejo, da se bo igre ogledalo več pol milijona turistov, v pomoč pa jim bo nova linija metroja, ki jo bodo odprli 1. avgusta in bo vozila med Ipanemo in Barro. Za izgradnjo so odšteli prek 2,5 milijarde evrov, kar je bil najdražji posamični projekt za potrebe OI. Organizatorji so morali za vse investicije pridobiti 10,8 milijarde evrov, od tega 58 odstotkov iz privatnih virov. Samo športni objekti so stali 1,9 milijarde evrov.

Poleg Barre so pripravili še tri športne centre, v katerih bodo nastopali med OI; Copacabana in Marina da Gloria (triatlon, plavanje na dolge proge, kolesarstvo, kolesarstvo, jadranje, veslanje), Deodoro (konjeništvo, kajak kanu slalom, strelstvo, gorsko kolesarstvo, hoje na travi, moderni peteroboj) in olimpijski stadion/Maracana (nogomet, atletika).