Portret šampionke: Tina Trstenjak

Naključje jo je pripeljalo v judo, neizprosni treningi pod vodstvom Marjana Fabjana pa na Olimp.

Objavljeno
10. avgust 2016 02.03
OI
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Tino Trstenjak je naključje pripeljalo v judo, neizprosno garanje pod vodstvom celjskega strokovnjaka Marjana Fabjana pa po naslovih svetovne in evropske prvakinje sinoči še do olimpijske lovorike. Da se je sploh začela ukvarjati s tem japonskim borilnim športom, pa gre »zasluga« tudi babici. Ko se je namreč s starši vozila k njej na obisk, ju je vedno znova spraševala, kaj počnejo v telovadnici na Lopati, kjer ima sedež najuspešnejši slovenski klub Sankaku. Ker je bila tako zelo radovedna, sta jo enkrat (septembra '98) odpeljala tja in potem je tam tudi ostala.

Prvih judoističnih »korakov« jo je naučila Urška Žolnir, že kmalu pa je tisto nekaj, kar krasi izjemne borce, v njej zaznal tudi Fabjan. Na blazinah je Trstenjakova prvič resneje v mednarodni konkurenci nase opozorila na turnirju olimpijskih upov (do 17 let) v Jičinu '05, kjer se je s še ne dopolnjenimi petnajstimi leti izkazala z drugim mestom (do 52 kg). Slabo leto po bronasti kolajni na mladinskem SP v Parizu '09, drugi zaporedni v kategoriji do 57 kilogramov po Bangkoku '08, pa se je znašla v krizi. Ker ni več dosegala želenih zmag, jo je začel glodati črv dvoma, zaradi katerega je za več mesecev celo prenehala obiskovati treninge juda.



Toda po temeljitem razmisleku se je vrnila, se s trenerjem Fabjanom dogovorila za prestop v višjo kategorijo (do 63 kg) in nato je šlo spet počasi navzgor. Po bronastem odličju v Budimpešti '13 si je na EP izbojevala še srebrni v Montpellieru '14 in Bakuju '15 ter vmes tudi bronasto na SP v Čeljabinsku '14, po številnih zmagah v svetovnem pokalu (zdaj je že pri št. 12) pa je bilo le vprašanje časa, kdaj bo na največjih tekmovanjih posegla tudi po zlati lovoriki. Z njo je navdušila na lanskem SP v Astani (kot prva slovenska judoistka!), Zdravljico pa si je prislužila tudi na letošnjem prvenstvu stare celine v Kazanu in na ta način le še potrdila prvo mesto na svetovni jakostni lestvici.

V Rio de Janeiro je »Tinči«, kakor jo tudi kličejo, pripotovala z bremenom vroče favoritnje in z njim – kot tudi s tekmicami – opravila v šampionskem slogu. Kljub pritisku, ki ga je zagotovo čutila vsaj nekje v podzavesti, je šla trdno odločena – kakor je sama napovedala pred odhodom v Brazilijo – svojo pot in se včeraj zmagoslavno povzpela na »Olimp«.