Phelps zastavonoša, prav tako Murray

»V čast mi je, da so mi dodelili to prestižno vlogo, in sem ponosen, da bom lahko znova zastopal barve ZDA.«

Objavljeno
03. avgust 2016 16.23
FILES-OLY-2016-SWIMMIING-US
J. P., Š. Ro.
J. P., Š. Ro.

Rio de Janeiro − Ameriški olimpijski komite je za zastavonošo na petkovem slavnostnem odprtju olimpijskih iger na stadionu Maracana v Riu pričakovano potrdil olimpijca z največ osvojenimi medaljami vseh časov, 30-letnega plavalnega zvezdnika Michaela Phelpsa, ki ima v vitrini že 22 olimpijskih odličij, od tega kar 18 zlatih. Prvega ameriškega plavalca, ki se je kvalificiral za že pete OI, so z glasovanjem izbrali nekdanji ameriški olimpijci. Phelps se je sicer v anale zapisal s podvigom pred osmimi leti v Pekingu, ko se je v domovino vrnil s kar osmimi odličji.

»V čast mi je, da so mi dodelili to prestižno vlogo, in sem ponosen, da bom lahko znova zastopal barve ZDA. V Sydneyju sem hotel biti zgolj del ekipe. V Atenah sem hotel osvojiti zlato. V Pekingu sem hotel storiti nekaj, česar ni še nihče pred menoj. V Londonu sem hotel pisati zgodovino. V Riu pa bom lahko državo zastopal na najlepši možni način. Tokrat je v igri še precej več kot kolajne,« je poudaril Phelps. Pred štirimi leti v Londonu je bila zastavonoša sabljačica Mariel Zagunis.

Podobna čast je doletela tudi britanskega teniškega zvezdnika Andyja Murraya, ki bo nosil zastavo Velike Britanije. Branilec olimpijskega zlata iz Londona 2012, kjer je osvojil tudi srebro z Lauro Robson v konkurenci mešanih dvojic, in zmagovalec teniškega grand slama v Wimbledonu je bil izjemno zaslužen tudi za zmago velike Britanije v Davisovem pokalu, zato si je to nalogo več ko prislužil. Je tudi eden najbolj prepoznavnih britanskih športnikov, med katerimi sta bili kandidatki za nošenje zastave tudi boksarka Nicola Adams in veslačica Katherine Grainger.

Pred štirimi leti je Britance na oder popeljal kolesar Chris Hoy, v Sočiju pa hitrostni drsalec Jon Eley.

Med tenisači so za zastavnošo izbrali Španci, vodil jih bo Rafael Nadal.

Sabljač na čelu kitajske odprave

Kitajska odprava, ki bo tudi na letošnjih poletnih olimpijskih igrah bo med najbolj številčnimi s 404 športnicami in športniki, pa bo na Maracani korakala za londonskim olimpijskim prvakom v sabljanju Leijem Šengom. 

Od poletnih olimpijskih iger v Los Angelesu leta 1984 so bili kitajske zastavonoše vselej košarkarji, legendarni Yao Ming kar dvakrat, tokrat pa je kitajski olimpijski komite častno nalogo namenil olimpijskemu prvaku v floretu, ki je bil kitajski zastavonoša tudi na azijskih igrah pred dvema letoma v Južni Koreji.