Po lovu na pokemone še v lov na kolajne

Gimnastika: Danes kvalifikacije moških, jutri žensk, edina Slovenka na olimpijskih igrah pa je Teja Belak.

Objavljeno
05. avgust 2016 23.12
reu/OLY-GYMN-GAMIAA/(GAM024101)
Saša Verčič
Saša Verčič
Rio de Janeiro – Z gimnastičnim turnirjem, ki ga bodo danes s kvalifikacijami odprli telovadci, se bo začel tudi lov Koheija Učimure za novim zgodovinskim dosežkom. Šestkratni svetovni prvak v mnogoboju bo skušal kot prvi po 44 letih ubraniti olimpijski naslov v tej disciplini. Edino slovensko telovadko Tejo Belak kvalifikacije čakajo jutri.

Učimura je v zadnjih letih popolni vladar gimnastičnih dvoran, v mnogoboju je nepremagljiv od svetovnega prvenstva 2009 v Londonu, kolajne je osvajal še z ekipo, na parterju, drogu in bradlji. Na lanskem SP je vpisal nove tri naslove, za Rio pa je njegov cilj jasen: zmaga v mnogoboju, s katero bi postal prvi po rojaku Savau Katu 1972, ki je ubranil zlato kolajno, še večji izziv zanj je vzpon na Olimp z ekipo. Odkar je namreč član japonske reprezentance, se je moral dvakrat, v Pekingu 2008 in Londonu 2012, zadovoljiti s srebrom, na 1. mestu so obakrat končali največji tekmeci Kitajci. »Razmišljam le o tem, kako zelo si želim ekipno zlato. To je vse,« si želi dopolniti svojo izjemno zbirko Učimura. Slednji se bo med gimnastičnimi tekmovanji, na OI tradicionalno enem od vrhuncev, skoraj gotovo znašel v središču pozornosti zaradi dosežkov, že pred začetkom iger pa se je zaradi – pokemonov. Ne vedoč, da jih v Riu ni, se je podal v lov za njimi, nato pa ga je presenetil račun za približno 4.500 evrov, a se je s svojim mobilnim operaterjem pogodil, da mu je na koncu računal dobrih 25 € na dan … Kitajsko-japonski dvoboj naj bi bil osrednji v moškem gimnastičnem delu, v katerem pa bo zanimivo tudi videti, kaj zmore Epke Zonderland. Nizozemec je v Londonu na drogu navdušil z dih jemajočo sestavo, a v zadnjem letu dni je imel več težav s poškodbami.

V ženskem delu naj bi se vse vrtelo okoli Američank in njihove zvezdnice Simone Biles, Teja Belak bo vse moči usmerila v svoje paradno orodje, preskok. Zaradi nenehnih težav z nogo je morala opustiti misel na mnogoboj, prav tako na dovolj težavna skoka, s katerima bi lahko razmišljala celo o finalu. Za nameček si je tik pred odhodom v Rio nategnila vezi v gležnju, zato je morala izpustiti nekaj treningov, vse skupaj pa naj ne bi vplivalo na njen nastop. Nekaj težav pri vadbi na olimpijskem prizorišču ji je povzročala tudi trša deska, a časa za privajanje na druge razmere je bilo dovolj. »Ponavadi zagovarjam stališče, da se na tekmo odpotuje dva dneva pred nastopom, tokrat pa je res še kako prav prišlo, da sva v Rio prišla bolj zgodaj,« je dejal trener Belakove Andrej Mavrič in potrdil, da bo njegova varovanka nastopila zgolj na preskoku. Mnogoboj odpade, ker že dolgo ni trenirala na parterju. Resda bi lahko tekmovala tudi na bradlji, a bi bilo to zaradi nizke izhodiščne ocene nesmiselno.

Ne glede na zadnje težave se cilji Belakove niso spremenili, njena želja je uvrstitev okoli 16. mesta. »Zelo si želim, da bi Teja izvedla oba skoka, kot zna, in doskok 'zalimala'. Razočaran bi bil, če bi naredila napako, glede na to, koliko truda je bilo vloženega v to, da se je uvrstila na igre. Je pa vsekakor za tekmovalce majhnih držav poseben kvalifikacijski sistem velika težava. Po aprilskem kvalifikacijskem turnirju so se baterije izpraznile. Zdaj bi morala biti Teja najbolj našpičena, a je bolj na koncu z energijo …« razmišlja Mavrič, ki opozarja tudi na to, da bodo to prve olimpijske igre za Belakovo in bo pri njej gotovo prisotna trema. Ženske kvalifikacije bodo na sporedu jutri, slovenska telovadka pa bo nastopila v četrti od petih skupin, ki bo tekmovanje začela ob 17.30 po lokalnem času, torej ob 22.30 po srednjeevropskem času.