Pregled olimpijskih kolajn in slovenskih uvrstitev (peti dan)

Nov svetovni rekord je padel v dviganju uteži, do 77 kg ga je postavil Kazahstanec Nijat Rahimov.

Objavljeno
11. avgust 2016 09.19
OLYMPICS-RIO-WEIGHTLIFTING-M-77KG
Š. Ro.
Š. Ro.

Peti dan olimpijskih iger v Riu je za slovenske športnike ostal zaznamovan s srebrno kolajno Petra Kauzerja v kajaku. Zelo blizu je bilo tudi še eno zlato, a zmanjkalo je 17 stotink.

Med slovenskimi aduti je bil v boju tudi cestni kolesar Primož Roglič in se dobro boril v zahtevni vožnji na čas. Dosegel je 10. mesto in izenačil najboljšo slovensko uvrstitev v kronometrih na OI.

Dobro gre na vodi tudi našim jadralcem. Vasilij Žbogar je po dveh tekmovalnih dnevih v razredu finn na drugem mestu, Tina Mrak in Veronika Macarol pa sta v razredu 470 drugi v skupni razvrstitvi; po protestu zaradi drugih tekmovalk sta pridobili eno mesto.

Slovenska ženska štafeta na 4 x 200 m prosto je v olimpijskem bazenu v Rio de Janeiru z izidom 8:02,22 osvojila 15. mesto. V tekmovanju 16 najboljših ekip sveta so plavalke Janja Šegel, Anja Klinar, Tjaša Pintar in Tjaša Oder prehitele Španke.

Med judoisti ni bil preveč uspešen Mihael Žgank in v kategoriji do 90 kg izgubil svojo prvo borbo in ostal brez uvrstitve. Uvodoma je varovanca Urške Žolnir premagal Aleksander Kukolj iz Srbije.

Končne odločitve:

V kajakaštvu je Kauzerju za las ostegnil zalto kolajno Škot Joseph Clarke.

Kolesarski kronometer pri moških je dobil švicarski veteran Fabian Cancellara, v vožnji na čas med kolesarkami pa je bila najhitrejša Američanka Kristin Armstrong.

V strelstvu v pištoli na 50 m je zlato dobil Južnokorejec Jin Jongoh, v dvojnem trapu pa je slavil Kuvajtčan Fehaid Aldeehani, ki je nastopal kot neodvisni športnik pod olimpijsko zastavo.

V judu v konkurenci žensk do 70 kg je zlato osvojila Japonka Haruka Tačimoto, pri moških do 90 kg pa je bil najuspešnejši prav tako Japonec Mašu Baker.

V skokih v vodo, sinhrono s trimetrske skakalnice sta slavila Britanca Jack Laugher in Chris Mears.

Zlata v dviganju uteži do 69 kg je Kitajka Xiang Yanmei, zlat v dviganju uteži do 77 kg je Kazahstanec Nijat Rahimov, ki je dosegel tudi nov svetovni rekord.

Zlato kolajno v gimnastičnem mnogoboju je osvojil Japonec Kohei Učimura.

Italijansko prevlado v ženskem sabljanju v floretu je z osvojeno zlato kolajno prekinila Rusinja Inna Deriglazova. Madžar Aron Szilagyi pa je bil zlat v dvobojevanju s sabljo.

Kitajka Ding Ning je nova olimpijska prvakinja v namiznem tenisu v posamični konkurenci.

Podelili so tudi štiri komplete odličij v plavanju, zlato na 200 m prsno je vzel Kazahstanec Dimitrij Balandin, zlata v plavanju na 200 m delfin je Španka Mireia Belmonte Garcia, na 100 m prosto pa Avstralec Kyle Chalmers. Ameriška štafeta je bila zlata v ženski disciplini 4 x 200 m prosto.