Rokomet: Narcisse popeljal Francoze v finale z Danci

Francoski rokometaši so v polfinalu z golom Daniela Narcissa v zadnji sekundi premagali Nemčijo z 29:28.

Objavljeno
19. avgust 2016 22.20
Posodobljeno
19. avgust 2016 22.41
Rio Olympics Handball Men
M. Ž., J. P.
M. Ž., J. P.

Rio de Janeiro - Rokometaši Francije, ki na igrah v Riu branijo olimpijski naslov, so v polfinalu tesno premagali Nemce z 29:28 in si zagotovili mesto v finalu. Francoski junak je bil Daniel Narcisse, ki je v zadnjem napadu na tekmi zadel z desne strani in svojo reprezentanco popeljal v finale.

Galski petelini so imeli v prvem polčasu več od igre in imeli po petnajstih minutah štiri gole prednosti (10:6) in ob glavnem odmoru vodili za tri (16:13). Branilci naslova so drugi polčas odprli zelo odločno in v 41. minuti vodili že za sedem golov (22:15), pred zadnjimi desetimi minutami pa je bilo 26:22.

V končnici je sledil povratek Nemčije, ki je s tremi zaporednimi goli znižala na 24:26 in 65 sekund pred koncem z golom Tobiasa Reichmanna celo izenačila (28:28), vendar pa je njihove upe v zadnjem napadu na tekmi razblinil Daniel Narcisse, ki je z osmih metrov natančno zadel v levi spodnji kot. Prav prvi junak tekme je bil s 7 goli najboljši strelec francoske reprezentance, pri Nemčiji pa je bil najučinkovitejši Uwe Gensheimer z 11 goli.

Slovenski krvniki Danci na čelu z Mikkelom Hansenom bodo najmanj srebrni. Foto: Matthias Schrader/AP.


Danci šele po podaljšku

V drugem polfinalu so Danci z enakim izidom premagali Poljake, vendar so si finale priigrali šele v podaljšku. Četrtfinalni »krvniki« slovenske izbrane vrste so začeli zelo odločno, hitro ušli s 3:0, tekmecu pa prvi dosežen zadetek dovolili šele po več kot štirih minutah in pol, ko je bil uspešen Mariusz Jurkiewicz. To je Poljake vrnilo v igro, da so sredi dvanajste minute izid poravnali na 5:5, nato pa se je Danska s tremi zaporednimi goli, dva je prispeval najboljši strelec minule sezone lige prvakov Mikkel Hansen, vnovič izdatneje odlepila. Ko jo je isti igralec v 25. minuti popeljal v vodstvo s +4 (15:11), se je zdelo, da je poljski odpor strt, a ni bilo tako. Karol Bielecki je izenačil na 15:15, ob pisku sirene je Kasper Sondergaard z zadetkom Dancem zagotovil minimalno zalogo ob odhodu v garderobo.

Drugi del so bolje začeli poznejši poraženci, ki so po zaslugi Krzysztofa Lijewskega vodili z 19:17, nasprotnik pa je s serijo treh zaporednih golov spet ušel. Do konca rednega dela se nobena od zasedb ni več odlepila za več kot gol, podaljšek je dve sekundi pred koncem izsilil Michal Daszek, ki je zadel za 25:25. Dodatnih deset minut so Danci začeli atomsko in se odlepili na +3 (28:25), kar pa jih je uspavalo do te mere, da so se Poljaki po zadetku Bieleckega 28 sekund pred koncem približali zgolj na gol, za še kaj več pa jim je zmanjkalo časa. Pri zmagovalcih je z desetimi zadetki iz 18 poskusov izstopal Hansen (vratar Niklas Landin Jacobsen je zbral 13 obramb), pri poražencih, pri katerih je čuvaj mreže Piotr Wyszomirski kar 19-.krat uspešno posredoval, pa Bielecki (7).

Olimpijski turnir v rokometu (m), polfinale

Francija : Nemčija 29:28 (16:13)

(Narcisse 7, Porte 5; Gensheimer 11, Kuhn 8)

Danska : Poljska 29:28 - po podaljšku (25:25, 16:15)

(Hansen 10, Olsen 7; Bielecki 7, Syprzak in Daszek po 5)