Savšek in Kauzer najboljše hranita za konec

Kajakaštvo: oba slovenska čolna sta se brez težav uvrstila v polfinale, a ne povsem v ospredju.

Objavljeno
08. avgust 2016 02.08
CANOE-SLALOM-OLY-2016-RIO
Miha Hočevar, poročevalec
Miha Hočevar, poročevalec
Deodoro – Trije Slovenci so se uvrstili v polfinale slalomskih preizkušenj na divjih vodah, a le dva branita slovenske barve. Benjamin Savšek je dosegel 4. čas kvalifikacij med kanuisti, Peter Kauzer 12. med kajakaši. Na poti v finale bo med njegovimi tekmeci tudi včeraj 11. Ljubljančan Jure Meglič, ki veslo vihti pod azerbajdžansko zastavo.

Največja nevšečnost prvih slalomskih kvalifikacih je bil skorajda orkanski veter, ki je začetek prestavil za eno uro. Ozračje nad olimpijskim parkom Deodoro se je nato vendarle umirilo, prav tako Savškovi in Kauzerjevu živci. S prvim nastopom sta storila dovolj za napredovanje v polfinale, v drugem sta nastop psokušala stopnjevati, kar je uspelo le Savšku. S 7. mesta, ki sta mu botrovala dva dotika, se je s slalomiranjem brez napake prebil na 4. »V prvi vožnji sem naredil napako v spodnjem delu proge, zato sem se v drugo posebej osredotočil nanj. Napako sem odpravil, zato sem zadovoljen. Vseskozi sem imel stvari pod nadzorom. Upam, da se mi bo uspelo za polfinale spet tako dobro pripraviti,« je preboj olimpijskega ledu ocenil 29-letni Ljubljančan. Podoben načrt je imel tudi Kauzer, ki pa se je tudi v drugo zapletel pri 19. protitočnih vratih. »Cilj je bil uvrstitev v polfinale, čeprav jih je odpadlo le šest, se je bilo treba nekoliko potruditi. Ne s prvo ne z drugo vožnjo nisem povsem zadovoljen. Na prvi je čoln dobro drsel do 19. vratic, bil sem najhitrejši, nato je sledila izjemno zahtevna kombinacija, v kateri sem izgubil precej časa. Izplen bi lahko bil boljši, a ta rezultat ne šteje več, v sredo je druga tekma,« je padec z 8. na 12. mesto mirno sprejel Hrastničan, mirno je deloval tudi njegov oče in trener Peter Kauzer starejši: »Včasih smo zmagovali v kvalifikacijah in je bilo potem vse narobe. Naj bo tokrat drugače.«

Za oba slovenska čolna velja, da sta prvi del naloge opravila, a tudi, da bosta morala nastope še stopnjevati, če se bosta hotela zavihteti na vrh ali tik podenj. »V finalu bo treba dodati plin, to je vožnja na meji, ko daš vse od sebe, a se ti lahko vse podre, če pretiravaš s krajšanjem linij. Ostati moram zbran, ne razmišljati o rezultatu, temveč o svoji vožnji, da se mi ne bo ponovil uvodni kvalfikacijski nastop, ko sem bil do polovice najhitrejši, po hipnem padcu koncentracije pa se mi je podrla,« se je proti jutrišnjim (polfinale ga čaka ob 18.30 po slovenskem času) izzivom – prvi je preboj med najboljšo deseterico, drugi boj za kolajne – ozrl Savšek, 8. z OI v Londonu, kjer je veljal za enega favoritov za kolajno.

Zdi se, da je ta beseda to pot med slovenskimi kajakaši in kanuisti prepovedana vse do zadnjega nastopa. »Imam še rezervo, a potem ne bom imel več nekaterih stvari pod kontrolo, lahko se kaj zalomi. Vesel sem le, da sem se prebil naprej, v finalu pa me ne zanima toliko rezultat kot to, da izvedem takšno vožnjo, kot sem si jo zamislil,« je previden Savšek. Enako velja za Kauzerja, ki se je po velikih napovedih na OI opekel že dvakrat. V Pekingu v polfinalu, v Londonu pa v finalu. »Pričakovanje odločilnih nastopov ne bo nič posebnega, počitek, nato pa običajna procedura kot pred vsako tekmo. V torek si bom še ogledal Benijev nastop in se pripravil na sredo. Glede forme smo naredili, kar smo, treba je biti le zbran do konca. Zdržati je treba do sredinega popoldneva,« se tokrat srečnega konca olimpijske zgodbe nadeja Kauzer.

Danes se sicer obetata še dve uvrstitvi v polfinale. Kanuistični dvojec Luka Božič-Sašo Taljat (17.30 po slovenskem času) mora biti boljši le od enega čolna (napreduje jih 11 od 12), a tudi za Uršo Kragelj (18.10) sito petnajsterice med 21 čolni ne bi smelo biti preozko.