Še nihče hitrejši od Peatyja, Dugonjić prekratek za polfinale

Slovenski plavalni as je v predtekmovanju na 100 metrov prsno z zanj skromnim časom 1:00,41 zasedel 21. mesto.

Objavljeno
06. avgust 2016 23.52
Rio Olympics Swimming
J. P.
J. P.

Rio de Janeiro - Potem ko je Anja Klinar, ki bi morala sicer na olimpijskih igrah v Riu nastopiti v kar petih disciplinah, odpovedala uvodni nastop na 400 metrov mešano, saj jo že jutri čaka izziv v njeni paradni disciplini 400 metrov prosto, je šel danes od Slovencev v bazen v Riu zgolj Damir Dugonjić, ki pa se na 100 metrov prsno ni pretirano izkazal in je z zanj skromnim časom 1:00,41 zasedel 21. mesto. S tem je zgrešil preboj v večerni polfinale.

Kaj hitro je bilo jasno, da 28-letni visokorasli Korošec tokrat nima svojega dne. Že na polovici proge je obračal kot zadnji, nato pa se v preostalih 50 metrih neuspešno reševal iz zagate in končal na šestem mestu v predzadnji predtekmovalni skupini. »Dobro sem se počutil, bil sem sproščen. Po dolgem štarterjevem čakanju sem morda malce zamudil že na štartu, do obrata sem plaval z rahlo rezervo, nato pa dobro stopnjeval do desetih metrov pred ciljem, ko me je zmanjkalo. To je tudi posledica manjše nervoze,« je za STA pojasnil plavalec Fužinarja.

Dugonjić je bil precej hitrejši kot tokrat denimo na majskem evropskem prvenstvu v Londonu, za osebnim rekordom s svetovnega prvenstva leta 2013 v Barceloni (59,66), ki je tedaj zadostoval za četrto mesto, pa je zaostal osem desetink. »Mislil sem, da bo treba za polfinale pod minuto. Imel sem možnost, žal pa nisem znal iztisniti še nekaj desetink, ki sem jih imel v sebi. Plaval sem po načrtih, nisem pretirano razočaran, saj ni konec sveta, vselej se pač ne izide v celoti. Cilj je bil seveda polfinale, toda razočaranje je bilo po Londonu večje. Danes sem vedel, da bo blizu, a sem bil pripravljen tudi na to, da se ne bo izšlo,« je pojasnil nekdanji mladinski svetovni in članski evropski prvak, ki je tekmoval na svojih tretjih olimpijskih igrah.

»V Barceloni sem dokazal, da sem lahko povsem pri vrhu, nato sem spremenil okolje in način dela. Vesel sem, da sem to storil. Poskušal sem napredovati, dal sem vse od sebe, toda v športu ni garancije za napredek,« je zatrdil »Dugi«, ki bo do petka bodril moštvene kolege, nato se s soprogo, s katero načrtujeta naraščaj, vračata v ZDA. Jutri prvi nastopi v olimpijskem bazenu čakajo Anjo Klinar, Tjašo Vozel in Anžeta Tavčarja.

Predtekmovanje na 100 metrov prsno je sicer izjemno zaznamoval Britanec Adam Peaty z novim svetovnim rekordom. S časom 57,55 je lastno najboljšo znamko, ki jo je postavil na majskem evropskem prvenstvu v Londonu, popravil za še 37 stotink in potrdil vlogo prvega favorita. »Neverjetno, kaj zmore! Nihče mu ni niti blizu, postavil je nov mejnik, zagotovo ga bodo zdaj začeli vsi posnemati,« je Dugonjić ocenil nastop komaj 21-letnega Peatyja, osemkratnega evropskega in trikratnega svetovnega prvaka.