Simone Biles: kaj sploh ostane velikim?

Gimnastika: Devetnajstletnica na olimpijskih igrah zanesljivo do naslova v mnogoboju.

Objavljeno
12. avgust 2016 17.45
Saša Verčič
Saša Verčič
Rio de Janeiro – Pri 19 letih ima vse. Tri zaporedne naslove mnogobojske svetovne prvakinje, ekipno zlato olimpijsko kolajno in zdaj še zmago v mnogoboju na OI. Simone Biles se je kljub mladosti odlično spoprijela z vlogo absolutne favoritinje in zanesljivo osvojila najbolj čislano lovoriko, do konca iger pa je njen cilj pet naslovov.

Kaj sploh še ostane velikim? Drobtinice, potem ko komaj 145 centimetrov visoka Bilesova (ki je za glavo manjša od večine tekmic, četudi telovadke na splošno niso visoka dekleta) tudi na največjem tekmovanju nadaljuje prevlado, kakršni je gimnastični svet priča od svetovnega prvenstva 2013 v Antwerpnu.

Boljša v vseh pogledih

Simone ima težje sestave od tekmic, leti višje od njih in si ne dovoli nobene napake. Za igre v Londonu je bila še premlada, svojo prvo priložnost pa je v Riu pograbila z obema rokama in se ovenčala še z olimpijsko slavo ter tako nadaljevala niz ameriški zmag v tej disciplini, potem ko je v Atenah slavila Carly Patterson, v Pekingu Nastia Liukin in v Londonu Gabrielle Douglas. Rojakinjo Aly Raisman je ugnala za več kot dve točki, vodstvo pa iz rok izpustila zgolj po nastopu na dvovišinski bradlji, njenem najslabšem orodju, edinem, na katerem ni v finalu.

»Če bi se zdaj lahko opisala z eno besedo? Mislim, da bi rekla srečna. Vse skupaj se mi ne zdi resnično, hkrati pa kot da sem zgolj opravila svoje delo,« je ocenila Bilesova, za katero ima koordinatorka ameriške ekipe, legendarna Marta Karolyi, zgolj eno primerjavo – Nadio Comaneci, nad katero sta zakonca Karolyi nekdaj tudi bdela. A mala, velika Američanka v primerjavah ravno ne uživa. »Nisem naslednji Usain Bolt ali Michael Phelps, sem prva Simone Biles,« pravi. Bila je glavni motor ameriške reprezentance že v ekipni tekmi in v domovini poskrbela za val navdušenja, njena zgodba pa kar kliče po filmski upodobitvi. Ker njena mama Shanon zaradi težav z alkoholom in drogami ni mogla skrbeti za svoje otroke, sta za Simone pri treh letih začela skrbeti stara starša, leta 2003 pa sta tedaj šestletno dekle tudi posvojila. Z njuno pomočjo se je povzpela na Olimp, v obdobju od zadnje olimpijade pa osvojila kar 14 kolajn na svetovnih prvenstvih, od tega deset zlatih ter po dve srebrni in bronasti.

Pred devetnajstletnico so zdaj še trije izzivi, saj si želi igre končati s kar petimi naslovi olimpijske prvakinje, možnosti za to pa so zelo dobre, saj je na preskoku, gredi in parterju kvalifikacije končala na 1. mestu. Ali ji bo uspel veliki met, bo znano v torek, ko se bodo – po dvodnevnem premoru – končala tekmovanja v športni gimnastiki.