Simone gre med največje, Kohei je že tam

Američanke in Japonci gredo na olimpijske igre po prestižni gimnastični ekipni naslov.

Objavljeno
25. julij 2016 16.30
Saša Verčič
Saša Verčič

Ljubljana - Med tistimi športniki, ki najbolj nestrpno odštevajo dneve do vsakih olimpijskih iger, so gotovo telovadci. Medtem ko je panoga pod vodstvom predsednika mednarodne zveze Bruna Grandija, ki se bo letos le poslovil, močno zaostala za številnimi drugimi, je na OI to še vedno eden večjih spektaklov, vstopnice so vedno znova razprodane med prvimi.

Resda so zaradi specifičnih kvalifikacijskih pravil nekatera svetovna prvenstva – predvsem zadnje pred OI in s tem kvalifikacijska – bolje zasedena, a gledalci so na igrah željni videti izjemne akrobacije telovadcev, uživajo v eleganci telovadk. Na tako rekoč vseh velikih tekmovanj je za občinstvo ženska tekma še prav poseben magnet.

V tej konkurenci zadnja leta za največje navdušenje skrbijo Američanke, ki so se v Londonu veselile šele druge ekipne zlate kolajne (po Atlanti 1996), a so odtlej nepremagljive. Zmagale so tudi na obeh svetovnih prvenstvih z ekipno tekmo, lani v Glasgowu in predlani v Nanningu, v tem olimpijskem ciklu se je Simone Biles prelevila v eno najbolj prepoznavnih ameriških športnic, osvojila je kar tri zaporedne mnogobojske naslove svetovne prvakinje. Pri komaj 19 letih ima 145 cm visoka telovadka s SP deset zlatih kolajn ter po dve srebrni in bronasti. Na nedavnem ameriškem prvenstvu, ki si ga je ogledal tudi Kobe Bryant, je spet blestela, bila razred zase in po več kot 40 letih in Joan Moore-Grant osvojila četrti zaporedni mnogobojski naslov.

Zdaj ji manjka le še olimpijski, z njim bi nadaljevala ameriški niz, saj je v Atenah v mnogoboju zmagala Carly Patterson, v Pekingu Nastia Liukin in v Londonu Gabrielle Doglas (pred tem pa le še v Los Angelesu Mary Lou Retton). »Skušam le nadaljevati tradicijo. Da, dosegla sem veliko, in hvaležna sem za to, vendar pa ne hodim naokrog z mislijo, da sem trikratna svetovna prvakinja. Vesela sem, da sem imela priložnost to doseči, na koncu dneva pa je to le še ena od oznak,« na svoje uspehe gleda Bilesova, za katero je Rettonova ocenila, da je stroj in da bi morala tekmovati z moškimi, tako dobra da je. »Najboljša, kar sem jih kdajkoli videla. Vsekakor bo osvojila olimpijski naslov, le pojaviti se mora v Riu in bo njeno,« pravi Rettonova. Potem ko so v Londonu branilke naslova Kitajke ostale brez ekipne kolajne, se bodo zdaj spet skušale vmešati v boj za vrh, zanimivo pa, da Romunija v Riu ne bo nastopila z ekipo, saj je njena kakovost v zadnjem obdobju tako zelo padla. Romunija je sicer na vseh igrah od vključno Montreala 1976 osvojila ekipno kolajno …


Kohei Učimura na olimpijskih igrah 2012 v Londonu. Foto: Reuters

Če je Simone Biles na poti med največje telovadke vseh časov, pa je pri moških to že Kohei Učimura. Japonec je osvojil že neverjetnih šest zaporednih naslovov svetovnega prvaka v mnogoboju, nazadnje je bil prvak tudi z reprezentanco, zlate kolajne je osvajal tudi že na parterju, bradlji in drogu, gre za popolnega telovadca, četudi sam meni, da je popolnost nedosegljiva. V Londonu je zbirki dodal še naslov olimpijskega prvaka v kraljevski disciplini (ob tem ima še štiri srebrne olimpijske kolajne), ostaja mu še ena velika želja: na Olimp želi z japonskim moštvom, s katerim je nazadnje osvojil srebro.

»Veseli me, da sem v Londonu stal na zmagovalnem odru s kolegi, a v Riu želim biti skupaj z njimi še na najvišji stopnički. Ekipno zlato si želim bolj kot karkoli. Na Japonskem se vsi spomnimo, kako je Hirojuki Tomita na igrah v Atenah seskočil z droga in zagotovil olimpijski naslov. To je bila legendarna ekipna predstava in to si želimo ponoviti v Braziliji,« si želi olimpijsko slavo z reprezentanco okusiti 27-letni Učimura, ki ga ob zadnji japonski zmagi na OI seveda še ni bilo v ekipi. Japonska zlata leta so bila sicer od 1960 do 1976, ko so osvojili kar pet zaporednih ekipnih naslovov na OI, medtem ko so v zadnjem obdobju veliko uspešnejši njihovi veliki tekmeci Kitajci. Na zadnjih štirih OI so osvojili tri najbolj čislane naslove in bodo tudi tokrat med favoriti za naslov, medtem ko bodo evropske gimnastične oči usmerjene v telovadce Velike Britanije, na domačih igrah bronaste, na zadnjem SP pa srebrne.