Slovenski jadrnici trdno v območju olimpijskih kolajn

Jadranje: Vasilij Žbogar na Atlantiku brez večje škode. Tino Mrak presenetila brazilska burja.

Objavljeno
11. avgust 2016 01.13
The Rio 2016 Olympic Sailing Competition features 380 athletes from 66 nations, in 274 boats racing across ten Olympic disciplines. Racing runs from Monday 8 August through to Thursday 18 August 2016 with 217 male and 163 female sailors racing out of
Vito Divac
Vito Divac
Rio de Janeiro – Vasilij Žbogar in Tina Mrak ter Veronika Macarol so trdno v območju olimpijskih kolajn. Izolan je v finnu po štirih plovih na drugem mestu, dvojec razreda 470 iz portoroškega Pirata v razredu 470 pa na drugem. Slovenki sta napredovali po diskvalifikaciji Nove Zelandije.

Sedmo in deseto mesto Žbogarja sta, če ju pogledamo zgolj skozi prizmo številk, na prvi pogled le solidni uvrstitvi v konkurenci 23 jadralcev. Tudi precej daleč sta od sijajnega začetka – zmage in tretjega mesta v uvodnih preizkušnjah. Vendar pa je treba Žbogarjev nastop gledati skozi prizmo razmer na regatnem polju, ki imajo v tem športu bistveno vlogo. Tako kot je bil šibak veter v zalivu Guanabara po njegovem okusu, oceanske razmere z močnim vetrom in visokim valom niso bile.

To je bil zanj najtežji dan, ki ga je želel preživeti z najmanj škode oziroma s čim boljšimi uvrstitvami, saj mu je bilo že pred začetkom olimpijskih bojev jasno, da imajo mlajši in telesno močnejši tekmeci velikansko prednost. »Mislil sem, da mi bodo od naporov mišice popokale. V teh razmerah nisem konkurenčen za vrh. Upam, da bo čim manj takšnih dnevov, sicer pa sem s povprečjem zelo zadovoljen,« je komentiral atlantsko preizkušnjo prekaljeni veteran, ki je v drugi regati s 16. mesta napredoval na 10.

Prvi favorit Giles Scott je izkoristil atlantske razmere, v katerih je prepričljivo najboljši na svetu. Z drugim in prvim mestom je prevzel vodstvo, vendar pa bo tudi njemu trda predla do konca, saj se je Žbogar pokazal za zelo nevarnega tekmeca. Po štirih plovih ima Britanec pet točk naskoka, saj se mu je odštelo včerajšnje 17. mesto, Žbogarju pa so brisali 10. Scott ima vknjiženo prvo, drugo in tretje mesto, Žbogar pa prvo, tretje in sedmo. Razlike sicer niso velike, saj nosilca kolajn iz Londona, bronasti Francoz Jonathan Lobert in srebrni Danec Jonas Høgh-Christensen zaostajata za Žbogarjem za sedem oziroma osem točk. V uvodnih regatah je največje presenečenje tretjeuvrščeni Turek Alican Kaynar.

Po Žbogarjevi olimpijski jadralni liniji gresta tudi Mrakova in Macarolova, ki sta prav tako odlično začeli. Drugo mesto v uvodni regati je bilo pokazatelj, da sta bržkone najtežjo oviro – prepričanje o lastni kakovosti – uspešno preskočili. »Za motivacijo je ta rezultat odličen,« je poudarila krmarka Mrakova, ki se je morala soočiti z najbolj nenavadnimi vetrovnimi razmerami v Riu. Primerjala jih je s kraško burjo, ki je na vseh predolimpijskih treningih ni bilo niti enkrat. Doma pa v njej tudi nista mogli trenirati, ker sta imeli jadrnico v Riu. V drugi regati sta zaradi »pumpanja« oziroma potiskanja jadrnice naprej Macarolove dobili kazenski obrat, kar pa ni bilo usodno. Šesto mesto je bil odlično nadaljevanje.

V preostalih regatah bo Slovenkama zagotovo lažje, saj zdaj imata trden dokaz, da sta konkurenčni za kolajno. Slovenski dvojec za zmagovalkama prve regate, Japonkama Ai Kondo in Miho Jošioka, zaostaja le tri točke. Branilki naslova iz Londona, Novozelandki Jo Aleh in Polly Powie, sta zaradi oviranja Avstrijk, padli na deseto mesto.